Μπάιντεν - Πούτιν: Συνάντηση στη Γενεύη με προσδοκίες για κατευνασμό των εντάσεων
Στην «κρίσιμης σημασίας» συνάντηση του Τζό Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, στη Γενεύη έχει στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον ωστόσο λόγω των μεγάλων διαφορών οι προσδοκίες είναι μικρές.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις τόνισε ότι ο κ. Πούτιν είναι ένας «έξυπνος και σκληρός άξιος αντίπαλος». «Θα ξεκαθαρίσω στον πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μην συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ξεκαθαρίσει τις “κόκκινες γραμμές” του».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταστολή του Πούτιν στο πολιτικό κίνημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, αν και ο Πούτιν δήλωσε ότι αυτά είναι εσωτερικά ζητήματα.
«Μόνο το γεγονός της συνάντησης είναι από μόνο του καλό» είχε πει ο Πούτιν αρχές Ιουνίου σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Στοιχηματίζω σε θετικό αποτέλεσμα». Από την δική του οπτική γωνία ένα θετικό αποτέλεσμα θα ήταν μια συμφωνία για βήματα ομαλοποίησης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Σε συνέντευξη στο NBC πάντως διαπίστωσε ότι οι «διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο εδώ και χρόνια και γι αυτό την ευθύνη έχει η αμερικανική εσωτερική πολιτική».
Πράγματι, οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί εδώ και χρόνια, κυρίως με την προσάρτηση από τη Ρωσία το 2014 της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, την ρωσική επέμβαση στη Συρία το 2015 και τις κατηγορίες από τις ΗΠΑ, τις οποίες διαψεύδει η Μόσχα, για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 οι οποίες έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Αυτές εξάλλου επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο όταν ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν είναι "φονιάς", ωθώντας τη Ρωσία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τον δικό τους πρεσβευτή τον Απρίλιο. Κανένας από τους δύο δεν έχει επιστρέψει έκτοτε στη θέση του.
Ένδειξη της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν θα παρατεθεί κανένα γεύμα και οι δύο ηγέτες θα δώσουν στη συνέχεια ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, αντί για μία κοινή.
"Δεν θα φάνε ψωμί κι αλάτι", σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, ενώ ο Μπάιντεν πετούσε προς τη Γενεύη.
Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) στη Βίλα Λα Γκρανζ, μια κομψή έπαυλη μέσα σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων.
Ο Πούτιν θα φτάσει πρώτος στην έπαυλη, όπου οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, προτού να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά, δερματόδετα βιβλία – πολλά από αυτά είναι γραμμένα στα κινεζικά, τα γαλλικά, τα περσικά ή τα τουρκικά.
Μπάιντεν και Πούτιν θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών, τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και από τους διερμηνείς, ενώ στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.
Στη συνήθως ήσυχη πόλη θα αναπτυχθούν 3.000-3.500 αστυνομικοί και άλλα μέλη υπηρεσιών ασφαλείας.
Η διαφορά με Τραμπ και οι εντυπώσεις στο εσωτερικό
Οι δύο άνδρες σχεδιάζουν να κάνουν ξεχωριστά δηλώσεις στον Tύπο μετά τη Σύνοδο Κορυφής αντί να εμφανιστούν μαζί στη σκηνή, όπως έκανε ο Πούτιν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι το 2018 - μια ισχυρή ένδειξη για το πόσο χαμηλές είναι οι προσδοκίες.
Η κοινή συνέντευξη τύπου του Τραμπ με τον Πούτιν το 2018 οδήγησε σε αμηχανία των ΗΠΑ αφού είπε ότι αποδέχθηκε την απάντηση του Ρώσου ηγέτη ότι δεν είχε παρέμβει στις εκλογές του 2016, απορρίπτοντας το συμπέρασμα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Αμερικανοί πολιτικοί και στα δύο κόμματα εξοργίστηκαν με τον Τραμπ για το περιστατικό, το οποίο θεωρήθηκε ως σημαντική νίκη για τον Πούτιν.
Ο Μπάιντεν έχει αποτρέψει την κριτική ότι ανταμείβει τον Πούτιν προτείνοντας μια συνάντηση τόσο νωρίς στην προεδρία του, με τους βοηθούς να υποστηρίζουν ότι η σχέση αντιμετωπίζεται καλύτερα με φυσική παρουσία λόγω της μοναδικής αρχής του Ρώσου ηγέτη στη χώρα του. Παρ 'όλα αυτά, η Σύνοδος Κορυφής εκλαμβάνεται επίσης ως μια νίκη για τον Πούτιν, καθώς δείχνει ότι το Κρεμλίνο παραμένει προτεραιότητα για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η Σύνοδος Κορυφής με τον Πούτιν είχε προγραμματιστεί σκόπιμα να ακολουθήσει χρονικά τις συναντήσεις του Μπάιντεν με την Ομάδα της G7 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι διαβουλεύτηκε με συμμάχους για την ατζέντα του για τον Ρώσο ηγέτη. Όλοι τους, είπε ο Μπάιντεν, τον ευχαρίστησαν για τον προγραμματισμό της συνάντησης της Γενεύης.
Βασική προσδοκία: Ένας ασφαλέστερος κόσμος με σχέσεις σεβασμού
Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να ανατεθεί σε ομάδες εργασίας η εξέταση συγκεκριμένων ζητημάτων "σε τομείς όπου η συνεργασία μπορεί να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και να κάνει ασφαλέστερο τον κόσμο".
Ο έλεγχος των εξοπλισμών είναι ένας τομέας όπου η πρόοδος ήταν δυνατή όπως έχει δείξει ο χρόνος παρά τις ευρύτερες διαφωνίες. Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ παρέτειναν για πέντε χρόνια την ισχύ της συνθήκης New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι ο Μπάιντεν θα ορίσει επίσης τους τομείς ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος, στους οποίους μια παρεκτροπή της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει απάντηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τον Απρίλιο με το οποίο δίνεται μεγάλο περιθώριο στην Ουάσινγκτον για να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο Βλαντίμιρ Φρολόφ, Ρώσος πρώην διπλωμάτης, δήλωσε στο Reuters ότι ο Πούτιν θέλει σχέσεις σεβασμού και να αντιμετωπίζεται όπως τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης τα χρόνια του 1960-1980, με "μια συμβολική αναγνώριση της γεωπολιτικής ισότητας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ".
"Σε αντάλλαγμα, αυτοί (η Μόσχα) θα ήταν πρόθυμοι να περιορίσουν τις τρέλες", πρόσθεσε ο Φρολόφ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί "όχι δηλητηριάσεις, όχι σωματική βία, όχι συλλήψεις/απαγωγές Αμερικανών και Ρώσων πολιτών. Όχι ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική".
Ο Ντμίτρι Τρένιν, ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Carnegie Moscow Center, έθεσε χαμηλά τον πήχυ για την σημερινή συνάντηση. "Το κύριο πακέτο, με τη θετική έννοια, από την συνάντηση της Γενεύης θα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν θα έρθουν στα χέρια, έτσι ώστε να αποτραπεί μια στρατιωτική σύγκρουση", σημείωσε.