Μπάιντεν και Πούτιν γνωρίζουν τα όριά τους - Το νέο κεφάλαιο στις Αμερικανορωσικές σχέσεις και η πρόκληση της Κίνας
Δικαίως, ο απολογισμός της Συνόδου Κορυφής στη Γενεύη ανάμεσα σε Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτηρίστηκε «μέτριος». Ότι οι δύο ηγέτες διαφωνούσαν σε πολλά το γνωρίζαμε εξαρχής. Ωστόσο, αυτό που έκανε εντύπωση, ήταν οι αναφορές του Αμερικανού προέδρου σχετικά με της πιέσεις τις Κίνας προς τη Ρωσία.
Στους δύο, τρίτος δεν χωρεί - Focus στην Κίνα
«Τους έχει στριμώξει πολύ. Ίσως η Μόσχα συνεργαστεί με τη Δύση γιατί θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει μεγάλη δύναμη. Αυτή την ώρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς από τους δύο άνδρες δεν επιθυμεί την αναβίωση του ψυχροπολεμικού σκηνικού. Πόσο μάλλον τώρα που η Κίνα ελέγχει το 40% του παγκόσμιου εμπορίου, αναπτύσσεται ραγδαία στις τεχνολογίες και εξοπλίζεται άκρως επικίνδυνα στρατιωτικά. Η Αμερική μόλις που βγήκε από μια περίοδο κοινωνικοπολιτικών αναταραχών ενώ ακόμη προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της πανδημίας. Από την άλλη, η Ρωσία έχει εξαιρετικά ευάλωτη οικονομία, αναξιόπιστους συμμάχους και αρκετά ενδοχώρια πολιτικά προβλήματα που προκαλούν τριγμούς στο Κρεμλίνο, όπως η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Μπάιντεν και Πούτιν γνωρίζουν πολύ καλά τα όριά τους. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν πως μια σύγκρουση ανάμεσά τους θα είναι καταστροφική και θα ωφελήσει μόνο το Πεκίνο. Για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να δούμε αμοιβαίες υποχωρήσεις στο μέλλον και ίσως «εκπτώσεις» στις κόκκινες γραμμές τους.
Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στις Αμερικανορωσικές σχέσεις. Η επαναφορά των διπλωματών σε Μόσχα και Ουάσινγκτον αντίστοιχα ήταν ένα από τα σημεία κλειδιά της συνάντησής τους στη Γενεύη. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν, οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει την επέκταση της συμφωνίας για τα πυρηνικά NEW START, η οποία έληγε τον Φεβρουάριο του 2021. Ο έλεγχος των εξοπλισμών είναι το άλφα και το ωμέγα και σε αυτή την περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν με επιτυχία.
Και αν ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκουν «αγκάθια» στις σχέσεις τους, όπως στα ζητήματα των κυβερνοεπιθέσεων, της Ουκρανίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλα δείχνουν αυτά θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα καθώς βλέπουν τον «τιτάνα» της Κίνας να τους πλησιάζει με ταχύτητα φωτός. Σίγουρα θα υπάρξουν εντάσεις μεταξύ τους και διπλωματικά μπρα ντε φερ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει σύγκρουση. Τα βλέμματα είναι στραμμένα αλλού και οι ανησυχίες πολλές...
Οι ΗΠΑ το προβάδισμα υπεροχής
Φυσικά, το ότι οι δύο υπερδυνάμεις έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, δεν σημαίνει και ότι θα συμμαχήσουν εναντίον της Κίνας στο εκατό τοις εκατό. Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να αναλάβει προσωπικά αυτή τη διαμάχη, για αυτό και έχει διατάξει τις μυστικές υπηρεσίες να ρίξουν φως στην υπόθεση του ξεσπάσματος της υγειονομικής κρίσης εντός 90 ημερών. Επιπλέον συνεχίζονται οι σκληρές κυρώσεις απέναντι στο Πεκίνο, διατηρώντας έτσι την γραμμή του προκατόχου του ενώ σχεδιάζει να ρίξει νέα «σφυροκοπήματα» με αφορμή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ.
Μάλιστα, το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να γίνει μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 του Πεκίνου, γεγονός που θα πλήξει άσχημα την οικονομία και το...πρεστίζ της Κίνας. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι έκανε έκκληση σε όλους τους ηγέτες να μην παρευρεθούν στις εξέδρες των αγώνων καθώς με την παρουσία τους θα «νομιμοποιήσουν τις σφαγές των μειονοτήτων και τις φυλακίσεις των αντιφρονούντων». Μένει να δούμε αν εν τέλει γίνει πράξη.
Από την πλευρά της η Ρωσία δεν έχει την «πολυτέλεια» να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να διατηρήσει την όποια επιρροή της σε Καύκασο και Μέση Ανατολή (Συρία). Ας μην ξεχνάμε ότι το Κρεμλίνο έχει ακόμη μια «ξιφολόγχη» στα πλευρά του, εκείνη της Ευρώπης. Στη πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν, οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου δήλωσαν πλήρη στήριξη στις ΗΠΑ όσον αφορά την προκλητικότητα της Μόσχας. Έτσι, ο Βλάντιμιρ Πούτιν αν θέλει να παραμείνει στη νο2 θέση του global ranking θα πρέπει να προσέξει πολύ τις σχέσεις του και με την Ατλαντική Συμμαχία, αν δεν θέλει να αναλωθεί σε ανούσιες κόντρες που θα ωφελήσουν μόνο την Κίνα...