Μπάιντεν για Κυπριακό: «Ισχυρή δέσμευση για λύση στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας»
Ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ευάγγελος Σάββας, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Τζο Μπάιντεν, σε επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο.
Στη γραπτή του αντιφώνηση, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε ως «ιστορική» την πρόοδο που παρατηρείται στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, έκανε νύξη στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με την Κύπρο και σημείωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να αξιοποιήσουν από κοινού τις ευκαιρίες που αναδύονται για στενή συνεργασία σε σειρά θεμάτων.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της Ουάσινγκτον για την εξεύρεση συνολικής διευθέτησης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της χώρας.
Από την πλευρά του, ο κ. Σάββας μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη στον Τζο Μπάιντεν και εξήρε το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν ανέλθει τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις. Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που υπάρχει στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, της ενέργειας, της τεχνολογίας και των επιστημών, της πολιτιστικής κληρονομίας, καθώς και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Πρέσβης επεσήμανε ότι η διμερής συνεργασία προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σάββας στάθηκε στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν τόσο για τη στήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όσο και την προσήλωση της αμερικανικής ηγεσίας στο συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, ο Ευάγγελος Σάββας υπογράμμισε την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης στην περαιτέρω ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με στόχο την εμπέδωση ενός στρατηγικού συνεταιρισμού μεταξύ των δύο κρατών.