Μπαγκλαντές: Συγκρούσεις Αστυνομίας με διαδηλωτές - Δεκάδες τραυματίες
Η Αστυνομία του Μπανγκλαντές άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και έριξε δακρυγόνα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, που πέταγαν πέτρες και είχαν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα, Ντάκα, ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού, Σεΐχ Χασίνα, για διαφθορά.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του οποίου Χαλέντα Ζία φυλακίστηκε το 2018 με την κατηγορία της δωροδοκίας, οργανώνει ογκώδεις κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, (η πιο πρόσφατη, την Παρασκευή) με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, εν μέσω της οργής που επικρατεί στη χώρα για την αύξηση του κόστους ζωής.
Το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP) ζητά την παραίτηση της Σεΐχ Χασίνα και να αναλάβει μια ουδέτερη, υπηρεσιακή κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες βουλευτές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 2024.
Υποστηρικτές του BNP πυρπόλησαν λεωφορεία και πέταξαν βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με την Αστυνομία και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
«Οι δυνάμεις μας δέχτηκαν επίθεση χωρίς λόγο. Προσπαθούσαν μόνο να ρυθμίσουν τη ροή της κυκλοφορίας» δήλωσε ο Φαρούκ Άχμεντ, ένας εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ντάκα. «Χρειάστηκε να εκτοξεύσουμε δακρυγόνα και να χρησιμποιήσουμε πλαστικές σφαίρες για να ελέγξουμε την κατάσταση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το BNP, δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Η Αστυνομία ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 μέλη της στις συγκρούσεις. Έγιναν επίσης και τουλάχιστον 90 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και δύο ηγετικά στελέχη του BNP που αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.
Ο Αμπντούλ Μογίν Χαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη» την αντίδραση της αστυνομίας. «Η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση (…) απλώς επιβεβαίωσε την αυταρχικότητα του κυβερνώντος καθεστώτος και εκθέτει πλήρως το κίνητρό του, να παραμείνει στην εξουσία μέσω νοθευμένων εκλογών» είπε στο πρακτορείο Reuters.
Ο Χαν είπε ότι οι συλληφθέντες διαδηλωτές ξεπερνούν τους 100 και ότι δεκάδες άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια ενώ η αστυνομία επιδιώκει να καταργήσει το «θεμελιώδες δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».
Κυβερνήσεις δυτικών χωρών και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για την καταστολή των διαδηλώσεων. Τον Μάιο, οι ΗΠΑ είπαν ότι δεν θα εκδίδουν βίζες για τους Μπανγκλαντεσιανούς που υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία στην πατρίδα τους. Κατηγορίες για νοθεία και καταστολή της αντιπολίτευσης αμαύρωσαν τις εκλογές του 2014 και του 2018. Η κυβέρνηση της Χασίνα αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Η Χασίνα, που ανήλθε στην εξουσία το 2009, κατηγορείται για αυταρχισμό, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή της ελευθερίας του λόγου και των αντιφρονούντων, καθώς και για φυλάκιση των επικριτών της. Σε έναν από τους κυριότερους πολιτικούς αντιπάλους της, τον πρώην πρόεδρο Χαλέντα, επετράπη να παραμείνει στο σπίτι του στην Ντάκα λόγω της πανδημίας της Covid-19, ωστόσο, του απαγορεύτηκε κάθε πολιτική δραστηριότητα.