Μόσιαλος: «Το lockdown δεν είναι λύση» -Το πιθανότερο είναι να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο
Την εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας περιέγραψε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, στο Kathimerini Ηealth Summits.
Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στις «επιδόσεις» της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες, τονίζοντας πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας συνδυασμός στοιχείων, όπως ο αριθμός θανάτων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, η συννοσηρότητα, τα συστήματα υγείας και άλλα επιδημιολογικά δεδομένα.
Χαρακτηριστικά, εξήγησε πως ενώ στην Ελλάδα οι άνω των 65 ετών αποτελούν το 22% του πληθυσμού, στο Ισραήλ η ηλικιακή αυτή ομάδα αποτελεί το 11%.
«Αν έκανε κανείς μία απλή σύγκριση, θα έλεγε ότι δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Έχουμε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών από Γαλλία, Ιρλανδία και άλλες χώρες και μεγαλύτερα σε σχέση με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.λπ. Επομένως, έχουμε καλά επίπεδα σε σχέση με αρκετές χώρες της Ευρώπης. Βέβαια, δεν έχουμε πείσει ένα σημαντικό ποσοστό ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων», είπε.
Ο καθηγητής μίλησε στο συνέδριο των «Καθημερινή Summits», με θέμα «Health Summit», όπου συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και θεσμικών φορέων.
Τα φάρμακα δεν θα αλλάξουν άμεσα το σκηνικό
Ερωτηθείς για τα φάρμακα, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι δεν αλλάζουν άμεσα το σκηνικό, σημειώνοντας ότι δύο είναι τα προβλήματα που υπάρχουν: από τη μία το κόστος του σκευάσματος και από την άλλη το ζήτημα της μαζικής τους παραγωγής. «Αν δεν επιταχυνθεί η παραγωγή, δεν θα είναι άμεσα ένα συμπληρωματικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας», είπε.
Ο Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε διαρκώς ανησυχητική την εμφάνιση νέων παραλλαγών και εξέφρασε την άποψη πως σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όπως είπε, «λογικά, ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος. Ίσως γίνει αυτό με ισχυρότερα εμβόλια και με τη φαρμακευτική αγωγή».
«Το lockdown δεν είναι λύση»
Σε ό,τι αφορά πιθανή επιβολή lockdown, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας τόνισε: «Δεν νομίζω να πάμε σε συνολικό lockdown, ωστόσο, εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα, δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιορισμών. Το lockdown δεν είναι λύση, θα μεταφέρει το πρόβλημα της επίλυσης 1-2 μήνες πιο πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και η χορήγηση της τρίτης δόσης».
«Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν από το 2020. Ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις», πρόσθεσε.
Χρηστάκης: Βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής
«Αυτός ο ιός σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός» τόνισε στην έναρξη του συνεδρίου ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Sterling, Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Yale, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Yale για την Επιστήμη των Δικτύων.
«Βρισκόμαστε κάπου στη μέση των δύο σοβαρότερων πανδημιών που έχουμε ζήσει. Υπολογίζαμε ότι στην Ελλάδα οι νεκροί θα φτάσουν σε 20.000. Φτάνουμε στο τέλος της αρχής, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την πανδημία. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό τον τρόπο. Ανέκαθεν ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πανδημίες. Το βλέπουμε ακόμα και στον Όμηρο».
Όπως σημείωσε ο κ. Χρηστάκης, «αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί, δεν είναι πρωτοφανή». Πρόσθεσε όμως ότι ο ιός έχει ως τώρα κόστος 16 τρισ. δολάρια και ο αντίκτυπος περνάει και τον αντίκτυπο της μεγάλης ύφεσης.