Μόσχα: 143 οι νεκροί - «Δείχνει» Ουκρανία το Κρεμλίνο, «έρχεται βίαιη απάντηση»
Την ώρα που η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, μετά την εισβολή τρομοκρατών σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας και την εκτέλεση δεκάδων ανθρώπων το βράδυ της Παρασκευής (22/3), ο αριθμός των νεκρών ολοένα και αυξάνεται φτάνοντας επισήμως τους 143.
Ο απολογισμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση κοντά στη Μόσχα ανέρχεται πλέον σε 143, δήλωσε στο Telegram η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today, χωρίς να δίνει κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός, τον οποίο έχει δώσει η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ανέρχεται σε 115 νεκρούς.
«Ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η αιτία θανάτου ήταν τραύματα από σφαίρες και δηλητηρίαση από προϊόντα καύσης» ανέφερε ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας.
Η επιτροπή είπε επίσης ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν «εύφλεκτο υγρό» για να βάλουν φωτιά στην αίθουσα συναυλιών ενώ βρίσκονταν ακόμη μέσα άνθρωποι.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται βαλλιστικές, γενετικές και δακτυλικές εξετάσεις».
Σε χωριστή ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, ενώ κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους υγείας ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και τρία παιδιά.
Το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Μόσχας κατονόμασε τα 41 από τα τουλάχιστον 93 θύματα και στη λίστα αυτή το νεότερο είναι 33 ετών και το μεγαλύτερο σε ηλικία 71.
Από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου (23/3) στη ρωσική πρωτεύουσα πολίτες κατευθύνονται στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.
«Οι τρομοκράτες είχαν επαφές στην Ουκρανία»
Με τις έρευνες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το παιχνίδι «χοντραίνει», με το Κρεμλίνο να επιχειρεί να συνδέσει το μακελειό της Παρασκευής με την Ουκρανία.
Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.
Μάλιστα έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων ατόμων που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση που αιματοκύλισε στο συναυλιακό χώρο Crocus Hall. Οι ύποπτοι είναι οι: Nasridinov Makhmadrasul, 37 ετών Ismonov Rivozhidin, 51 ετών Safolzoda Shokhinjonn 21ετών και Nazarov Rustam 29 ετών και συμφωνα με πληροφορίες κατάγονται όλοι τους από το Τατζικιστάν. Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι επίσης οι δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας ήταν καθ' οδόν προς τα σύνορα με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν.
«Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.
Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι 4 φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.
Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος βουλευτής και στρατηγός εν αποστρατεία Αντρέι Καρταπόλοφ τόνισε πως αν βρεθεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής απάντηση στο πεδίο της μάχης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
BBC: «Έρχεται ακραία βία από τη Μόσχα;»
Στο πλαίσιο αυτό, το BBC αναλύοντας τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία επιχειρεί να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα της επίθεσης. Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του, ο Matthew Sussex, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, μίλησε στο BBC News για το γιατί το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στη Ρωσία - και τι θα κάνει η Μόσχα ως απάντηση.
«Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο να αντιμετωπίζει πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι όχι ιδιαίτερα καλά», λέει στο BBC. «Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία... ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικός πόλεμος στον οποίο υπήρχαν άνθρωποι που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Έκτοτε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να βλέπει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή», αναφέρει.
Ο αναλυτής αναφέρει ότι αναμένει πως η ρωσική απάντηση στην επίθεση στο Crocus Hall θα είναι μια απάντηση «ακραίας βίας», αναφέροντας ως παραδείγματα τα επακόλουθα της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου Μπεσλάν το 2004.
«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και εναντίον ποίου θα απαντήσει» λέει και συμπληρώνει λέγοντας πως η προειδοποίηση των ΗΠΑ για πιθανή επίθεση, που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αντιμετωπίστηκε από το Κρεμλίνο ως προσπάθεια «ανάμειξης» στις πρόσφατες γενικές εκλογές και στις εσωτερικές του υποθέσεις.