Μονοκλωνικά αντισώματα: Τι ισχύει για το "φάρμακο Τραμπ" και την Ελλάδα
Ουδείς βεβαίως τονίζει ή έστω υποσημειώνει ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος νόσησε ελαφρά. Στην Ελλάδα δε που οι φήμες τρέχουν πιο γρήγορα από τις πληροφορίες, η ευτυχώς σύντομη νοσηλεία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Ευαγγελισμό αμέσως συνδέθηκε με "το φάρμακο του Τραμπ που φέρανε από την Αμερική" κάτι που διαψεύστηκε.
Περίπου 100 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα από την πνευμονία Covid-19 και παράλληλα με τη συζήτηση για το εμβόλιο λογικό να φουντώνει και αυτή για το φάρμακο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι βασικό συστατικό της φυσικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του κορονοϊού. Είναι επιδραστικά, αλλά απαιτείται χρόνος μίας ή δύο εβδομάδων μετά την ενδοφλέβια χορήγηση και ένα ικανό ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα αντισώματα συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού και τον αναστέλλουν, τον δεσμεύουν, τον ακινητοποιούν. Αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο σε σχέση με τη χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανέρρωσαν από την COVID-19. Τα παρασκεύασαν στο εργαστήριο οι εταιρείες Regeneron και Lilly με τη δεύτερη να παίρνει την άδεια από τον FDA στις 9 Νοεμβρίου.. Η εταιρεία αυτή μάλιστα παρήγαγε ήδη ένα εκατομμύριο δόσεις με τις 650.000 να δεσμεύονται για τις ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες 350.000 θα διατεθούν στον υπόλοιπο κόσμο και 3.000 (μικρός αριθμός) προορίζονται για την Ελλάδα. Η Regeneron υπέβαλε κλινική μελέτη και αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων αλλά η Lilly όχι ακόμα.
Εξ ου και ο ΕΟΦ δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του για το φάρμακο της Lilly, εκτός αν επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη δημοσίου συμφέροντος όπως έκανε η Ουγγαρία με το ρώσικο εμβόλιο! Γραφειοκρατία από τη μία ρίσκο από την άλλη. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν βελτιώνουν πάντως την έκβαση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών το φάρμακο έλαβε άδεια από τον αμερικανικό FDA (Food and Drug Administration) για ενδοφλέβια χορήγηση νωρίς στην πορεία της νόσου, σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας συμπτώματα που όμως έχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου ή νοσηλείας λόγω ηλικίας ή υποκείμενης κατάστασης.
Στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου είχε πει στις αρχές του μήνα ότι έφθασαν τα αντισώματα της Regeneron και "θα χορηγούνται σε πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που θα συμμετέχουν στην κλινική έρευνα"
Προχθές η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου στην ημερήσια απογευματινή ενημέρωση και σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι μεταξύ των πέντε νοσοκομείων θα είναι σίγουρα το "Αττικόν" χωρίς να αναφέρει τα άλλα τέσσερα. Όμως δεν μιλάμε για ένα σκεύασμα που κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά για μία κλινική μελέτη. Και η δυσκίνητη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει άδεια μόνο για περιορισμένη χρήση, στο πλαίσιο κλινικήςμελέτης, του φαρμάκου της Regeneron. Οι Έλληνες πανεπιστημιακοί ουσιαστικά θα ξεκινήσουν να το δοκιμάζουν σε 100 άτομα και προφανώς από όσα προαναφέραμε δεν είναι ένα φάρμακο που μπορεί να δοθεί σε αυτούς π.χ. που είναι διασωληνωμένοι και εκείνοι σε λίγες μέρες να σηκωθούν στα πόδια τους.
Μάλιστα στην Αμερική το Φθινόπωρο διακόπηκε η κλινική έρευνα σε βαριά νοσούντες γιατί κάποιοι από αυτούς αντί να βελτιωθούν, επιδεινώθηκαν, γι αυτό και έχει εγκριθεί για να χορηγείται αποκλειστικά σε ευπαθή άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Σε αυτά μειώνει περίπου κατά 65% τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης. θα μπορούσε δηλαδή μία εκτεταμένη χρήση αυτού του φαρμάκου να μειώσει τις νοσηλείες άρα και την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Χρειάζεται όμως χρόνος. Πόσο κρίμα για τους ανθρώπους για τους ανθρώπους που δεν προλαβαίνουν...