«Μονάδα 1864»: Οι ψηφιακοί κομάντος - 17 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα το 2024
Στις πρώτες θέσεις των κυβερνοεπιθέσεων από το 2020 και μετά το ΓΕΕΘΑ, συνολικά περισσότερα από 17 εκατομμύρια «χτυπήματα» εντός του 2024.
«Σάρκα και οστά» αρχίζει να παίρνει η Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ με τη στελέχωση να είναι σε εξέλιξη και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνει το παρών στην τελετή θεμελίωσης του κτιρίου που θα στεγάσει τη «Μονάδα 1864», στο στρατόπεδο Παπάγου.
Η κυβερνοασφάλεια έχει καταστεί στρατηγική επιταγή για τις Ένοπλες Δυνάμεις παγκοσμίως και οι ψηφιακοί κομάντος από τη «Μονάδα 1864» θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τον ελληνικό στρατό. Μαζί με τις νεοσύστατες Μονάδες Ηλεκτρονικών Πληροφοριών «Μονάδα 1821» και Διαστημικών Εφαρμογών «Μονάδα 1912» αναμένεται να προσφέρει νέες δυνατότητες στο κρίσιμο επιχειρησιακό θέατρο του κυβερνοπολέμου και των πληροφοριών των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας παράλληλα και φορείς από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προστατεύοντας ζωτικές υποδομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τις κυβερνοεπιθέσεις, από το 2020 και μετά στις πρώτες θέσεις βρίσκεται το ΓΕΕΘΑ. Ενώ για το 2024 τα στοιχεία είναι απολύτως σοκαριστικά καθώς συνολικά εντοπίστηκαν και αδρανοποιήθηκαν περισσότερες από 17 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις. Συγκεκριμένα:
- 15.249.312 διαδικτυακές απειλές
- 715.838 γενικά exploits,
- 583.904 επιθέσεις κλοπής κωδικών πρόσβασης
- 422.395 περιπτώσεις spyware,
- 117.329 εντοπισμός κακόβουλου λογισμικού σε οικονομικά – τραπεζικά προϊόντα
- 25.650 επιθέσεις ransomware (καταστροφή αρχείων με σκοπό τα λύτρα)
Οι ψηφιακοί κομάντος
Οι νέες Μονάδες υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και αποτελούν μέρος του Κοινού Σώματος Πληροφορικής που συστάθηκε και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα η ενιαία διοίκηση να έρχεται να λύσει προβλήματα διαλειτουργικότητας.
Σε ότι αφορά την ονομασία, με τον Νίκο Δένδια να μην έχει αποκαλύψει δημόσια από που προέρχεται, πολλοί συνδέουν το «1864» με τη χρονολογία ένωσης των Επτανήσων (από όπου κατάγεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας) με την Ελλάδα, αλλά και με το Σύνταγμα του 1864 που σηματοδότησε τη μετάβαση από τη μοναρχική αρχή στη δημοκρατική αρχή.
Η «Μονάδα 1864» ακολουθεί την πρακτική που εφαρμόζουν αρκετές χώρες, όπως το Ισραήλ με το αντίστοιχο τμήμα «8200». Στο υπόγειο του νέου κτηρίου 2.500 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγαστεί η Μονάδα. προβλέπεται να λειτουργήσουν δύο επιχειρησιακά κέντρα τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με διαβαθμισμένα εθνικά και συμμαχικά δίκτυα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος είναι η προσαρμογή, η πρόληψη και η έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών των ΕΔ στις σύγχρονες προκλήσεις. Για τη στελέχωση προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), η δυνατότητα φοίτησης και μετεκπαίδευσης στελεχών του Σώματος σε Τμήματα Πληροφορικής των ΑΕΙ και η δυνατότητα μετάταξης εξειδικευμένων στελεχών, τα οποία θα έχουν ως αποστολή την ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού και τη διαχείριση δικτύων για την αποτροπή κυβερνοαπειλών.
Η Διεύθυνση Πληροφορικής, η οποία θα επιχειρεί παράλληλα με τη «Μονάδα 1864», θα διαθέτει Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Big Data) και όλο το «οικοσύστημα» θα αλληλοεπιδρά με τα Γενικά Επιτελεία και μείζονες Διοικήσεις και Σχηματισμούς.