Μόναχο, Βερολίνο, Κολωνία: Αυτά είναι τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Euro 2024
Ένα Euro, χωρισμένο σε 12 πόλεις. Η αχανής Γερμανία διαθέτει γήπεδο-στολίδια και σας τα παρουσιάζουμε με έναν όχι και τόσο κλασικό τρόπο
Το Euro2024 βρίσκεται προ των πυλών, με την Γερμανία να έχει μπει για τα καλά στους ρυθμούς της διοργάνωσης. Για την ακρίβεια, ο θεσμός θα φιλοξενηθεί σε 10 πόλεις της οικοδέσποινα χώρας, με την πρεμιέρα να διεξάγεται στο Μόναχο, ενώ ο τελικός θα γίνει στο Βερολίνο.
Το πρώτο ματς θα βρει αντιμέτωπες την Γερμανία, εκείνη είναι άλλωστε που θα φιλοξενήσει το τουρνουά, και τη Σκωτία, την Παρασκευή (14/06 - 22:00, ΕΡΤ) στην «Allianz Arena».
Ωστόσο, ποιες είναι οι 10 πόλεις που θα υποδεχθούν το πνεύμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; Πως λέγονται τα γήπεδά τους και για ποιο λόγο είναι γνωστές στην «Γηραιά Ήπειρο»;
Το Τείχος του Βερολίνου
Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι η πρώτη σε έκταση πόλη της χώρας και είναι γνωστή - αν μη τι άλλο - για το Τείχος του Βερολίνου. Ήταν εκείνο που χώριζε την Γερμανία στο Ανατολικό και στο Δυτικό μέρος της από το 1961. Συγκεκριμένα, στις 12 Αυγούστου του 1961, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (Λ.Δ.Γ.) έκτισε το εν λόγω τείχος στην καρδιά του Βερολίνου.
Δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη του χωρισμού των δύο αυτών μερών, μιας και που η Λ.Δ.Γ. επιχείρησε να τερματίσει το φαινόμενο φυγής κατοίκων από την δική της «ζώνη» προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ο.Δ.Γ.). Το 1989 όμως, η Σοβιετική Ένωση αποδυναμώθηκε στην Περεστρόικα και σε συνδυασμό με τις μεγάλες διαδηλώσεις που οργάνωναν οι Ανατολικογερμανοί, η πτώση του τείχους δεν άργησε να συμβεί. Την 9η Νοεμβρίου του 1989, όλα τα Μέσα ενημέρωσης της χώρας βούιξαν, καθώς η γερμανική επανένωση ήταν γεγονός.
Το γήπεδο του Βερολίνου που θα συμμετέχει στο Euro2024 είναι εκείνο της Χέρτα, ονόματι «Olympiastadion Berlin», και με χωρητικότητα 71.000 θέσεων.
Kölner Dom
Η Κολωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Μπορεί να είναι ξακουστή για το Πανεπιστήμιό της, το οποίο κατέχει ένα από τα κορυφαία οικονομικά τμήματα παγκοσμίως, αλλά ένα είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατό της: ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας!
Πρόκειται για ρωμαιοκαθολικό ναό, γοτθικού ρυθμού, με προστάτη τον Απόστολο Πέτρο. Είναι ένας από τους πιο φημισμένους αυτού του στυλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1996, η UNESCO ανακήρυξε τον ναό ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας.
Σύμφωνα με τα αυθεντικά γοτθικά σχέδια, ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1248, με το πρεσβυτέριο να εγκαινιάζεται το 1322. Το 1520 χτίστηκε σταδιακά ο καθεδρικός ναός, ο οποίος έμεινε... μισός μέχρι το 1800 περίπου, όταν και οι ρομαντικοί ενδιαφέρθηκαν για αυτόν. Έτσι, το 1880 ολοκληρώθηκε και πλέον το μεγαλείο του θεωρείται... ασυνήθιστο, λόγω του χρόνου και του τρόπου κατασκευής του.
Το «Cologne Stadium» είναι εκείνο που θα εκπροσωπήσει την περιοχή στο επερχόμενο τουρνουά, το οποίο έχει χωρητικότητα 43.000 κόσμο και είναι το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κολωνίας.
Μόναχο, μία πόλη με τα... όλα της
Το Μόναχο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη και επρόκειτο για σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών, αλλά και για φημισμένο ευρωπαϊκό εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο. Ωστόσο, είναι πόλος έλξης λόγω του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Πολυτεχνείου. Δεν σταματάει εκεί όμως! Αποτελεί σημαντικό σημείο τέχνης της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.
Η πλατεία Marienplatz είναι εκείνη που τραβάει τα βλέμματα πιο πολύ από κάθε άλλο αξιοθέατο της πόλης. Είναι μία ανοιχτή «πιάτσα», που εμπεριέχει μία μαριναία στήλη στο κέντρο της, με το παλιό και το νέο Δημαρχείο, στο οποίο βρίσκεται ο πύργος Rathaus-Glockenspiel. Μάλιστα, έχουν επιβιώσει και τρεις πύλες μεσαιωνικής οχύρωσες: ο Isartor στα ανατολικά, ο Sendilinger Tor στο νότο και ο Karlstor στα δυτικά. Ο τελευταίος καταλήγει στο μεγάλο τετράγωνο του Stachus, στο Justizpalast (Παλάτι της Δικαιοσύνης).
Το Μόναχο έχει «παραχωρήσει» το γήπεδο της Μπάγερν για τις ανάγκες του Euro2024. Η «Allianz Arena» διαθέτει 66.000 θέσεις.
Το κάστρο του Ζάαλμπουργκ
Μπορεί η Φρανκφούρτη να θεωρείται η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η περιοχή της Φρανκφούρτης βρισκόταν στα βόρεια σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου σήμερα υπάρχει το κάστρο Ζάαλμπουργκ, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.
Βρίσκεται βόρεια του Μπαντ Χόμπουργκ, στη μητροπολιτική περιοχή της Φρανκφούρτης. Είναι ρωμαϊκό κάστρο, χτισμένο στη κορυφογραμμή της οροσειράς Τάουνους. Λειτουργούσε ως στέγη για 1.500 πολίτες και 500 στρατιώτες.
Από το 2005 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως και το υπόλοιπο Γερμανικό Λιμές, όπου ανήκει. Ο τίτλος που τους δόθηκε είναι τα «Σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» και μετά της εξερεύνηση του ιστορικού, Τέοντορ Μόμσεν, αποφασίστηκε η ανακατασκευή του. Πλέον, παρουσιάζεται όπως και στην εποχή του Αδριανού.
Το «Frankfurt Arena» θα είναι ένας ακόμη πόλος έλξης για τους θεατές του Euro2024, το οποίο είναι το γήπεδο της Άιντραχτ, με χωρητικότητα 47.000 θέσεων.
«Η Πύλη στον Κόσμο»
Το Αμβούργο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας και κατέχει το μεγαλύτερο λιμάνι αυτής. Πρόκειται για το «Tor zur Welt», το οποίο σημαίνει «η πύλη στον κόσμο». Σε όρους διακίνησης TEU, το λιμάνι του Αμβούργου είναι το 3ο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στην Ευρώπη, μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα. Μάλιστα, είναι το 15ο μεγαλύτερο παγκοσμίως.
Το σπουδαιότερο όμως, είναι πως το Αμβούργο δεν είναι... παραθαλάσσιο. Για την ακρίβεια, ο ποταμός Έλβας διασχίζει την περιοχή και από εκεί εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα, διανύοντας μία απόσταση 80 χιλιομέτρων.
Το Αμβούργο θα φιλοξενήσει τον ευρωπαϊκό θεσμό στο «Volksparkstadion Hamburg», στο οποίο αγωνίζεται η ομάδα της περιοχής και μπορεί να υποδεχθεί μέχρι και 49.000 άτομα.
Η επιτομή της αρχιτεκτονικής... αντίθεσης
Το Ντόρτμουντ είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και κοιτώντας το κέντρο της από ψηλά, αντικρίζεις μια εικόνα γεμάτη αντιθέσεις. Τα ιστορικά κτίρια Altes Stadthaus και Krügerpassage έρχονται σε... σύγκρουση με την μεταπολεμική αρχιτεκτονική. Το Grusundheitshaus, οι κατασκευές από μπετόν και οι ρωμαϊκές εκκλησίες, δημιουργούν κορυφαία αντίθεση αν γύρεις το βλέμμα σου δεξιά και αριστερά.
Αυτό οφείλεται στην μεγάλη καταστροφή που υπέστη η πόλη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Διαλύθηκε το 98% αυτής, με την ανοικοδόμησή της να λαμβάνει χώρα το 1950. Προφανώς, η πολιτεία σεβάστηκε την παλιά διαρρύθμιση και διατήρησε το περίγραμμα της μεσαιωνικής πόλης.
Το... κάστρο της Μπορούσια Ντόρτμουντ «BVB Stadion Dortmund» είναι εκείνο που θα πρωταγωνιστήσει στην εν λόγω περιοχή, με χωρητικότητα 66.000 θέσεις.
Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας
Η Λειψία είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της διοργανώτριας χώρας, κατέχοντας το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το 1409 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, το οποίο βρίσκεται πίσω μονάχα από εκείνο της Χαϊδελβέργης, που εδρεύει στην νοτιοδυτική Γερμανία. Και τα δύο έχουν καταφέρει να βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία.
Η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Λειψίας δημιουργήθηκε το 1543. Είναι από της αρχαιότερες στην Γερμανία και θεωρείται πηγή φιλοσοφικής έρευνας. Οι συλλογές ποικίλλουν, καθώς υπάρχουν μεσαιωνικά έγγραφα, πάπυροι, νομίσματα και πολλά άλλα.
Το «Leipzig Stadium» είναι εκείνο που θα συμμετάσχει στο Euro2024, έχοντας της δυνατότητα να φιλοξενήσει 40.000 άτομα.
Ο οικισμός των ανθρακωρύχων
Το Γκελζενκίρχεν είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν μία περιοχή αραιοκατοικημένη και αγροτική. Ωστόσο, το 1840, ανακαλύφθηκε ο άνθρακας και για τους κατοίκους της περιοχής θεωρήθηκε... μαύρος χρυσός. Για αυτό, το 1847 η Köln-Mindener Eisenbahn-Gesellschaft εγκατέστησε την κύρια σιδηροδρομική γραμμή της.
Το 1868, το Γκελζενκίρχεν απέκτησε την δική του υπηρεσία στην επαρχία Μπόχουμ. Επτά χρόνια αργότερα, η περιοχή ήταν σημαντικός χώρος για την βαριά βιομηχανία της χώρας, με αποτέλεσμα να λάβει δικαιώματα πόλης.
Το γήπεδο της Σάλκε, «Arena AufSchalke», θα είναι ένας εκ των «οικοδεσποτών», με χωρητικότητα 50.000 θέσεων.
Η γενέτειρα των Mercedes και Porsche
Η Στουτγκάρδη είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της διοργανώτριας αρχής και είναι εκείνη που έχει θέσει το αυτοκίνητο ως βάση της οικονομίας. Μεταξύ άλλων επιχειρήσεων που μεγαλούργησαν εκεί, η Mercedes και η Porsche είναι οι πιο γνωστές από αυτές. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πόλη ήταν το σημαντικότερο κέντρο δραστηριοτήτων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Μέχρι και σήμερα, η Στουτγκάρδη παραμένει η διοίκηση της «Mercedes-Benz Group AG», μαζί με το εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων και βενζίνης/πετρελαίου. Το τμήμα σχεδιασμού και εξέλιξης αμαξωμάτων όμως, μεταφέρθηκε στο Ζίντελφινγκεν. Για την ιστορία, το brand της Mercedes με εκείνο της Benz συγχωνεύθηκαν το 1926, αφότου η καταστροφική πυρκαγιά του 1903, στο προάστιο της Στουτγκάρδης, άφησε... αδιόρθωτες ζημιές στο διάβα της.
Το 1937, ο Φέρντιναντ Πόρσε διάλεξε και εκείνος την εν λόγω περιοχή ως έδρα για την αυτοκινητιστική επιχείρησή του, καθώς η Mercedes-Benz είχε ανοίξει τους... μεγάλους δρόμους. Πλέον, εκεί βρίσκονταν οι περισσότεροι προμηθευτές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η «Stuttgart Arena», με 51.000 θέσεις, θα είναι ένα ακόμη γήπεδο του επερχόμενου τουρνουά.
Η αποκατεστημένη Ακαδημία Καλών Τεχνών
Το Ντίσελντορφ αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με φλέβα στην... τέχνη! Για την ακρίβεια, είναι το «σπίτι» της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Γερμανίας, από την οποία έχουν περάσει καλλιτέχνες όπως οι Γιοζέφ Μπόις, Μαργκαταλένα Γιετέλοβα και Γκέρχαρντ Ρίχτερ, αλλά και φωτογράφοι σαν τον Τόμας Ρουφ.
Ο Λάμπερτ Κράχε είναι εκείνος που ίδρυσε την σχολή και το έκανε το 1762. Μάλιστα, μόλις το 1766 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ακαδημίας η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια, ονόματι Καθρίνα Τρόι. Η σχολή ήταν τόσο διάσημη, που σπουδαστές από όλο τον κόσμο εντάχθηκαν σε εκείνη, κυρίως από την Σκανδιναβία, την Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Το γήπεδο της Φορτούνα Ντίσελντορφ, της παρέας του Χρήστου Τζόλη, «Düsseldorf Arena», είναι εκείνο που ολοκληρώνει την λίστα με τα στάδια για το Euro2024, έχοντας χωρητικότητα 47.000 θέσεις.
Γιώτα Κουφού