Μόναχο: «Μούδιασμα» στην Ευρώπη από τους «κεραυνούς» Βανς, πρώτο stress test στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ
Ψυχρολουσία προκαλούν στη Γηραιά Ήπειρο τα «μηνύματα» που πέρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του αντιπροέδρου τους, στη διάσκεψη του Μονάχου.
![Φωτο: REUTERS/Leah Millis Φωτο: REUTERS/Leah Millis](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/74/vance-ee-monaxo.jpg)
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, εξαπέλυσε μια σφοδρή ιδεολογική επίθεση κατά της Ευρώπης, κατηγορώντας τους ηγέτες της ότι καταστέλλουν την ελευθερία του λόγου, ότι αποτυγχάνουν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση και ότι τρέχουν φοβισμένοι από τις πραγματικές πεποιθήσεις των ψηφοφόρων.
Σε ομιλία που έκανε την Παρασκευή, στη διάσκεψη του Μονάχου, αμφισβήτησε ανοιχτά κατά πόσον οι σημερινές ευρωπαϊκές αξίες «δικαιολογούν» την ασπίδα προστασίας από τις ΗΠΑ και περιέγραψε μια εικόνα της ευρωπαϊκής πολιτικής που έχει... διαβρωθεί από τη λογοκρισία (των μέσων ενημέρωσης), τις ακυρωμένες εκλογές και την πολιτική ορθότητα.
Υποστηρίζοντας ότι η πραγματική απειλή για την Ευρώπη δεν προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά από την εσωτερική υποχώρηση της ίδιας της Γηραιάς Ηπείρου από ορισμένες από τις «πιο θεμελιώδεις αξίες» της, ο Τζέι Ντι Βανς αμφισβήτησε επανειλημμένα αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πλέον κοινή ατζέντα. «Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η απειλή εκ των έσω», δήλωσε ο Βανς.
Αναμενόταν πάντως ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα χρησιμοποιούσε την ομιλία του στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προκειμένου να αναφερθεί σε πιθανές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αντ' αυτού, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής- ότι υποχωρούν από τις αξίες τους και αγνοούν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση και την ελευθερία του λόγου, προκαλώντας έτσι «μούδιασμα» και ψυχρολουσία στις ευρωπαϊκές ηγεσίες.
Ο Βανς επανέλαβε τη γραμμή της κυβέρνησης Τραμπ ότι η Ευρώπη πρέπει «να κάνει ένα μεγάλο βήμα για να εξασφαλίσει τη δική της άμυνα». Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρθηκε, με τον Βανς να λέει ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια «λογική διευθέτηση», μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο ίδιος και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Αντιδράσεις
Η ομιλία αντιμετωπίστηκε με σιωπή στην αίθουσα και αργότερα κατακρίθηκε από αρκετούς πολιτικούς στη διάσκεψη. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι ήταν «μη αποδεκτή» ενώ αντίθετα οι αρχηγοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τα σχόλια του Αμερικανού αντιπροέδρου.
«Τέθηκε υπό αμφισβήτηση η δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Μιλάει για ακύρωση της δημοκρατίας. Και αν τον κατάλαβα σωστά, συγκρίνει τις συνθήκες σε τμήματα της Ευρώπης με απολυταρχικά καθεστώτα, αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο κ. Πιστόριους, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μάσκους Φέρμπερ σχολίασε ότι «τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι να περιμένουμε από την Ουάσιγκτον, διχασμό αντί για συμφιλίωση» και πρόσθεσε: «Άκουσα κάποιον σε προεκλογικό αγώνα. Θα ήθελα να είχα ακούσει έναν αντιπρόεδρο».
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, είπε ότι «προσπαθούν να ξεκινήσουν μια μάχη» με την Ευρώπη, όπου βρίσκονται ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ. «Ακούγοντας αυτήν την ομιλία, είναι σαν να προσπαθούν να ξεκινήσουν καυγά μαζί μας και εμείς δεν θέλουμε να καυγαδίσουμε με τους φίλους μας», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για να προσθέσει ότι οι σύμμαχοι θα έπρεπε να επικεντρώνονται σε μεγαλύτερες απειλές, όπως στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.