«Μοιρολόι» για το Μεταξουργείο - Κάτοικοι... θρηνούν για την τουριστικοποίηση
Με έναν παράδοξο τρόπο, που έγινε viral, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν η κάτοικοι του Μεταξουργείου, πραγματοποιώντας την «κηδεία» της περιοχής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουριστικοποίηση της γειτονιάς, όπως λένε, καθώς τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ολοένα και πληθαίνουν.
Συγκεκριμένα, η «Επιτροπή Μαχαλά Μεταξουργείου» τέλεσε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου την «κηδεία» του Μεταξουργείου: μια εκδήλωση που ήθελε να στηλιτεύσει την επέλαση του Airbnb και των άλλων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε βάρος των μόνιμων κατοίκων που αναζητούν προσιτή στέγη και την αλλαγή ταυτότητας της γειτονιάς, καθιστώντας, μάλιστα, αδύνατη πια τη διαμονή τους εκεί, αφού οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στους Έλληνες, αλλά στις τσέπες των τουριστών από το εξωτερικό.
Από την πρωτότυπη διαμαρτυρία, δεν έλειπε και το μαύρο φέρετρο που συμβόλιζε το Μεταξουργείο, ενώ όπως τόνιζαν το Μεταξουργείο «δεν πέθανε από φυσικά αίτια, όπως κάθε γειτονιά που πλήττεται στις μέρες μας. Πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης».
«Η Αθήνα μετατρέπεται σε μονοθεματικό τουριστικό πάρκο»
Η Συνέλευση Μαχαλά Μεταξουργείου στο κάλεσμά της επεσήμανε ότι η μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο «έχει δημιουργήσει έναν έντονο εξευγενισμό όλου του κέντρου της πόλης».
«Οι γειτονιές της, αποξενωμένες, αποστειρωμένες, και άχρωμες, σε λίγο δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα ζωντανά κύτταρα που της προσέδιδαν την προηγούμενη γοητεία της. Η Αθήνα ολοένα και μετατρέπεται σε μονοθεματικό τουριστικό πάρκο, βορά στην λαιμαργία της οικιστικής επένδυσης που βλέπει την κατοικία μόνο ως επενδυτικό προϊόν και καθόλου ως κοινωνικό αγαθό», σημειώνει ο Μαχαλάς Μεταξουργείου μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή εκατοντάδες ακίνητα παραμένουν άδεια, εγκαταλελειμμένα και παρατημένα, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν πια που να μείνουν, να περπατήσουν, να αθληθούν, να συνευρεθούν κοινωνικά και πολιτιστικά. Άλλωστε ενώ το κεφάλαιο συρρέει προς τους αστικούς τουριστικούς προορισμούς, η πολιτεία συντηρεί τις έντονες ανισότητες με την παντελή έλλειψη φροντίδας του δημόσιου χώρου προσφέροντας μόνο σημειακές παρεμβάσεις “πάρκων τσέπης”, φωταγώγησης αρχαιοτήτων και κακοσχεδιασμένων χώρων για παιδιά».