Mobbing στην Ελλάδα: Στην 3η θέση στην Ευρώπη σε εργασιακή κακοποίηση
Υψηλά ποσοστά εργασιακού εκφοβισμού, του λεγόμενου «mobbing», καταγράφονται στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να λαμβάνει την 3η θέση στην Ευρώπη.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας το «Mobbing» δεν γνωρίζει φύλο ενώ εκατοντάδες είναι τα περιστατικά στην Ελλάδα το 2023.
Πώς ασκείται το mobbing
Το mobbing είναι εκφοβισμός από τους συναδέλφους είτε από τους εργοδότες ώστε για να συμμορφωθεί ο συνάδελφος με άλλους εργαζόμενους είτε να πιεστεί τόσο ώστε να παραιτηθεί. Με τον όρο εννοείται δηλαδή η ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους.
Το «Mobbing» δεν γνωρίζει φύλο ενώ εκατοντάδες είναι τα περιστατικά στην Ελλάδα το 2023
Πρόκειται για κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα.
Το mobbing ασκείται μέσω:
- ψυχολογικής βίας,
- ηθικής βίας,
- διαμόρφωση εχθρικού και ταπεινωτικού εργασιακού περιβάλλοντος, για την επιβολή διακριτικής μεταχείρισης και τρομοκρατίας, που προσβάλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια,
- τη σωματική και ψυχική ακεραιτότητα του εργαζόμενου και οδηγεί συχνά σε ολοκληρωτική εξάντληση (burn-out) του εργαζόμενου, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.
Η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για την δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτησης σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας κ.α..