Μηχανογραφικό 2023: Τα «μυστικά» για τον υπολογισμό μορίων στις Πανελλήνιες
Ώρα για Μηχανογραφικό 2023, που έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Στη διαδικασία του Μηχανογραφικού Δελτίου οι υποψήφιοι δηλώνουν τις σχολές της επιλογής τους.
Σημειώστε ότι οι Βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στα τέλη Ιουλίου, το αργότερο στις αρχές του Αυγούστου.
Μια εβδομάδα αναμένεται να έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι των Πανελληνίων για να καταθέσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο 2023. Μετά την ανακοίνωση των βαθμών στις Πανελλήνιες 2023, στη συνέχεια θα καταθέσουν το μηχανογραφικό δελτίο και μετά θα αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα με την εισαγωγή στις σχολές που δήλωσαν.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες είναι οι εξής:
Οι Βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνέχεια γύρω στα τέλη Ιουλίου, το αργότερο μέχρι αρχές Αυγούστου, προκειμένου όσοι περάσουν σε πόλη εκτός του τόπου κατοικίας τους να προλάβουν να προετοιμαστούν.
Για την υποβολή Μηχανογραφικού 2023 οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ (την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ ήταν κλειστή).
Συμπλήρωση Μηχανογραφικού 2023 σε 5 βήματα
Για να κάνουν το μηχανογραφικό καλό θα είναι, πριν, να έχουν προετοιμαστεί:
- Βρείτε σε Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσετε τις σχολές
- Υπολογίστε πόσα μόρια βγάζετε
- Γράψτε σε ένα χαρτί όλες τις σχολές που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τις με τη σειρά προτίμησης που θέλετε να τις δηλώσετε, ανεξάρτητα με τις βάσεις
- Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε σχολή γράψτε τη βάση που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος
- Τέλος, αντιγράψτε τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό και καλή επιτυχία
Ποιοι κάνουν Μηχανογραφικό
Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:
- Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2022, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
- Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.
Συμπλήρωση Μηχανογραφικού 2023 - Τα SOS στη διαδικασία
1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους.
3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους.
4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2023
Στο διάστημα 26-28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ.
Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο) μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.
Τι είναι το Μηχανογραφικό δελτίο
Το Μηχανογραφικό δελτίο είναι άυλο δελτίο, από το 2011, στο οποίο περιέχονται όλες οι διαθέσιμες σχολές τις οποίες δύναται να δηλώσει ο υποψήφιος Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, χωρισμένες σε πεδία, για να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ (Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα).
Τα πεδία είναι τέσσερα από το Γενικό Λύκειο:
- 1ο Πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, (Θεωρητική Κατεύθυνση)
- 2ο Πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών,
- 3ο Πεδίο: Επιστημών Υγείας και Ζωής
- 4ο Πεδίο: Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.
Ποιοι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν Παράλληλο Μηχανογραφικό
Η ολοκλήρωση των Πανελλήνιων 2023 και η ανακοίνωση των βαθμών δεν θα έχει για όλους του υποψήφιους μια «ευχάριστη κατάληξη». Δυστυχώς, χιλιάδες παιδιά θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις γιατί είτε δεν θα τα καταφέρουν να πιάσουν τα μόρια που απαιτούνται για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια είτε θα βρίσκονται σε κάποιο βαθμολογικό «μεταίχμιο» που δεν θα γνωρίζουν που θα τους οδηγήσει.
Για αυτές τις περιπτώσεις αλλά και για τα παιδιά τα οποία θα γνωρίζουν πλέον ότι δεν έχουν πιθανότητες εισαγωγής στη σχολή της επιθυμίας τους θα υπάρχει η επιλογή του Παράλληλου Μηχανογραφικού, το οποίο οδηγεί στην εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Πρόκειται για μια επιλογή που δεν πρέπει να απορριφθεί από υποψήφιους και γονείς χωρίς πρώτα να μελετήσουν σωστά τους δρόμους, που ανοίγει για τους νέους καθώς υπάρχουν εξαιρετικές ειδικότητες τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν αλλά και πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης.
Οι μαθητές πρέπει να κοιτάξουν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τις ειδικότητες που προσφέρουν για τη φετινή χρονιά τα ΙΕΚ σε ολόκληρη τη χώρα καθώς μπορεί να βρουν αυτό που τους ταιριάζει και θα τους δώσει μια διέξοδο ζωής σοβαρή. Φέτος μάλιστα θα δοθούν περισσότερες θέσεις στα ΙΕΚ -από πέρυσι- και συγκεκριμένα 22.436, μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου.
Ταυτόχρονα βέβαια μπορεί κάποιος να συμπληρώσει και το «κανονικό» μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ αλλά να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να εγγραφείτε ταυτόχρονα και σε Δημόσιο ΙΕΚ και σε ΑΕΙ, αν είστε επιτυχών/ούσα και στα δύο. Κατά τα λοιπά ο υποψήφιος δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών Ι.Ε.Κ. και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Παράλληλο μηχανογραφικό μπορούν να υποβάλουν όσοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 και όσοι θα είστε τελειόφοιτοι που αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2023, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους.
Το παράλληλο μηχανογραφικό λειτουργεί περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΙΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης. Αλλαγές δεν επιτρέπονται μετά το τέλος της προθεσμίας που ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, αν το μηχανογραφικό σας είναι οριστικοποιημένο, τότε μοριοδοτείται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά απορρίπτεται από τη διαδικασία.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στην αρχική σελίδα του συστήματος, οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και να συνδεθούν στο λογαριασμό τους για να πληροφορηθούν το ατομικό τους αποτέλεσμα. Με βάση αυτά και τις αντίστοιχες οδηγίες, οι επιτυχόντες των τμημάτων θα κληθούν να προσέλθουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο ΔΙΕΚ επιτυχίας τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν.
Όσοι επιτυχόντες δεν προσέλθουν εγκαίρως για εγγραφή στα ΔΙΕΚ, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα εγγραφής τους. Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει νέα επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που μπορεί να προκύψουν. Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών.
Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει νέα ανακοίνωση όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης». Οι νέοι επιτυχόντες καλούνται στη συνέχεια για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας. Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α' εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση.
Υπολογισμός μορίων 2023: Πώς μετατρέπετε τους βαθμούς
Αρχικά θα πρέπει να μπείτε στην ειδική εφαρμογή του υπ. Παιδείας.
- Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε αν είστε υποψήφιος ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ.
- Έπειτα, θα πρέπει να επιλέξετε σε ποια ομάδα προσανατολισμού ανήκετε.
- Τέλος, θα βάλετε τις βαθμολογίες του κάθε μαθήματος σας στην ειδική κατηγορία.
- Στη συνέχεια θα δείτε μία σελίδα με τα τμήματα και πόσα μόρια συγκεντρώνετε σε κάθε σχολή.
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετείχε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας.
Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.
Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2023 στα ΑΕΙ
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τις βάσεις εισαγωγής στο τέλος του Ιουλίου μαζί βέβαια με τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ. Για την ώρα, οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν ιδιαίτερες αυξομειώσεις στα μόρια εισαγωγής σε σχέση με πέρσι και όπου σημειωθεί πτώση των βάσεων θα είναι μικρή.
- Στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, πιθανά να υπάρχει μικρή πτώση μορίων (κοντά στα 100 μόρια) ακόμη και στις υψηλόβαθμες σχολές όπως η Νομική αλλά και σε αυτές που κινούνται στα χαμηλά μόρια (10.000-12.000).
- Στο 2ο Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, οι μεσαίες σχολές πιθανότατα θα έχουν πτώση.
- Στο 3ο Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, εάν επαληθευτούν οι προγνώσεις για τις χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις των υποψηφίων τότε και οι υψηλόβαθμες σχολές όπως οι ιατρικές θα έχουν έστω και μικρή πτώση στα μόρια.
- Στο 4ο Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, δεν θα υπάρχουν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία σημαντικές διαφοροποιήσεις από το 2022