Μητσοτάκης: Υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορα - Το καθήκον να ακούς έχει χαθεί στην woke κουλτούρα
Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Για την επικράτηση Τραμπ στις ΗΠΑ, για το μεταναστευτικό, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για άλλα τρέχοντα ζητήματα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο στοχαστή και συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ (Pascal Bruckner), στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Σχολιάζοντας τις αμερικανικές εκλογές, είπε πως πολλοί άνθρωποι θεώρησαν ότι η κρίση του κόστους ζωής ήταν πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουν. Όπως σημείωσε, αν δει κανείς τα νούμερα του αμερικανικού ΑΕΠ, που για πολλούς δεν έχουν σημασία, οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα. «Οι Δημοκρατικοί δεν αντιμετώπισαν το θέμα και κρύφτηκαν πίσω από τους τίτλους. Το ζήτημα δεν είναι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, αλλά αν μεταφράζεται σε μεγαλύτερο εισόδημα και μικρότερους φόρους. Αυτό κάνουμε στην Ελλάδα», τόνισε.
Ανέφερε ακόμη ότι το δεύτερο μεγάλο θέμα που έπαιξε ρόλο, είναι η μετανάστευση. Για την woke ατζέντα ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πριν από 35 χρόνια βλέπαμε πάνω κάτω τα ίδια ζητήματα. Ένας από τους καθηγητές μού είπε "αν έχεις το δικαίωμα του λόγου έχεις το καθήκον να ακούσεις". Φοβάμαι αυτό έχει χαθεί σε αυτό που λέμε woke κουλτούρα των ΗΠΑ. Για εμένα αυτό διαφέρει από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Έχουμε την τυραννία των μειονοτήτων και αν το αμφισβητήσεις σε λένε φασίστα. Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».
Μεταναστευτικό
«Μετά ήταν η μετανάστευση, κατέρρευσε το αμερικανικό σύστημα για χρόνια. Και πολλοί άνθρωποι θεώρησαν ότι επειδή και μόνο έθεταν το ζήτημα, τους θεωρούσαν απάνθρωπους. Στην πραγματικότητα, μετετράπη το θέμα σε μια λογική carte blanche για όσους έμπαιναν στις ΗΠΑ», ανέφερε.
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως είχε «μια πολιτική ανοιχτών θυρών» και σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση «ήταν καταστροφική». «Υπάρχει πλέον συναίνεση ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, ότι τα σύνορα έχουν σημασία. Η υποχρέωσή μου είναι να προστατεύσω τα ελληνικά και άρα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Και δεν απολογούμαι γι' αυτό, είτε είναι τα χερσαία, είτε τα θαλάσσια σύνορα. Πρέπει να το κάνουμε πιο δύσκολο για ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη. Πρέπει να στείλεις το μήνυμα να μην δίνουν τα λεφτά τους στους διακινητές», είπε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το iefimerida.gr.
Αναφορικά με τις συζητήσεις με την Τουρκία, τόνισε πως υπάρχει πρόοδος, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη έχει μια μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση. «Χρειαζόμαστε έναν μεγάλο φράχτη, αλλά και παράλληλα μια μεγάλη πόρτα, για να παίρνεις τους ανθρώπους που θες», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν ήταν τόσο κύριο θέμα, αλλά τα ταυτοτικά ζητήματα έπαιξαν ρόλο. «Η αίσθηση ότι οι μορφωμένες ελίτ μιλούν για θέματα κουλτούρας και ταυτότητας, αλλά όχι για τα προβλήματα των πολλών. Οι πολίτες ήθελαν σεβασμό και ο σεβασμός είναι κρίσιμος στην πολιτική. Και αυτοί που δεν σέβονται τους πολίτες, επειδή δεν έχουν πτυχίο ή σκέφτονται διαφορετικά από όσους έχουν πτυχία και ζουν στις μεγάλες πόλεις, καταλήγουν να το πληρώνουν».
Διακυβέρνηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από τις κυβερνήσεις και θυμώνουν ότι αισθάνονται όταν οι κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνονται. «Και οι λαϊκιστές υπόσχονται πάντα εύκολες λύσεις, είναι δύσκολο να το αντισταθείς... Στην Ελλάδα υποκύψαμε από τους πρώτους στο κύμα του λαϊκισμού. Αυτό που συνέβη σε πολλές Δημοκρατίες που ρέπουν προς μια ανελεύθερη κατάσταση... Εμείς υλοποιήσαμε αυτά που υποσχεθήκαμε και δεν υπερβάλλαμε», υπογράμμισε.
Χτύπησε το καμπανάκι στην ΕΕΕ λέγοντας ότι έχουμε φτάσει ένα σημείο ανάφλεξης και πρέπει να ξυπνήσουμε από τη γεωπολιτική μας αφέλεια. «Όταν ο Τραμπ πήγε στο ΝΑΤΟ και ρώτησε τους ηγέτες αν ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, είχε επί της αρχής δίκιο... Μπορούμε να συμφωνήσουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές για να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις στο Συμβούλιο αντανακλούν τις ανάγκες και μπορούμε να βρούμε τα λεφτά για να κάνουμε όσα όλοι παραδέχονται ότι είναι απαραίτητα; Πρέπει τα κράτη μέλη να πάρουν αποφάσεις και ορισμένες τολμηρές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση Ντράγκι να υλοποιηθούν, καθώς η πρόοδος ως τώρα είναι ανεπαρκής».
Πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε: «Οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση δεν μπορεί να είναι αποκεφαλισμός της Ουκρανίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ισχυρισμοί και αξιώσεις των ΗΠΑ θα υλοποιηθούν. Η νίκη της Ρωσίας, θα’ ναι νίκη της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Δεν θα ήταν ένα αποτέλεσμα αποδεκτό για τον Τραμπ. Υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Να κλείσουμε μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση. Πιστεύαμε ότι οι Ρώσοι θα κερδίσουν Κίεβο σε δύο ημέρες, αλλά δεν έγινε αυτό συνεχίζεται να μάχεται. Αν δούμε τις προσδοκίες του Πούτιν θα πούμε ναι κέρδισε έδαφος αλλά δεν κατέκτησε κύριους στόχους τους, οπότε στην Ευρώπη επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν».
Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απεχθές». «Ανησυχώ όταν δεν βλέπω απώτερο στόχο μιας στρατιωτικής παρέμβασης. Όλοι προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου που έχει γίνει ήδη σε κάποια επίπεδα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και στον Νότιο Λίβανο. Κυρίως στη Γάζα» είπε.
Από την πλευρά του, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, ξεκίνησε την δική του παρέμβαση, τονίζοντας: «Επέκρινα το wokism, την πολιτική ορθότητα πριν 30 χρόνια, δεν θέλω να δώσω το μήνυμα του διαφωτισμού. Στη Γαλλία το 2014 υποστήριξα τον γάμο ομοφυλοφίλων. Γιατί να το αρνηθώ πολλοί φίλοι μου είναι ομοφυλόφιλοι. Το να υπάρχει γάμος ομοφυλοφίλων είναι σωστό. Ο αριθμός των διαζυγίων είναι ίδιος με τους στρέιτ. Άρα πρέπει να πω ότι δεν μπήκαμε σε χάος ή σε καταστάσεις αναρχίας. Είμαστε κοινωνία που συνδυάζει ελευθερίες και τάξη». Ο Γάλλος συγγραφέας είπε πως «αν κοιτάς μια γυναίκα επί μακρόν στη Γαλλία, μπορεί να καλέσει την αστυνομία για "οπτικό βιασμό"».
Για τις αμερικανικές εκλογές ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια εξαιρετική καμπάνια, ακόμα και προκλητική. «Χόρεψε στη σκηνή, είπε την Κάμαλα "σκύλα" και "ρατσίστρια"» ενώ έστειλε το μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι «με εμένα μπορείτε να σπάσετε τους κώδικες της ανοχής». Υποστήριξε ότι η Κάμαλα Χάρις κατέρρευσε γιατί δεν είχε μότο. Το μόνο που έλεγε είναι ότι ο Τραμπ είναι φασίστας, είπε. Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «ίσως είναι εσωτερικός κίνδυνος για τους Αμερικανούς που δεν το βλέπω γιατί οι Δημοκρατικοί είναι στα γόνατα, αλλά για τους εξωτερικούς - τύπου Ρωσία, Βόρεια Κορέα - είναι αστεία περίπτωση. Μιλάει πολύ, αλλά δεν κάνει τίποτα».