Μητσοτάκης: «Επίπλαστη η ευημερία του 2010, στηριζόταν στα δανεικά και οδήγησε στη χρεοκοπία»
To νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας με στόχο τις νέες θέσεις εργασίας και την οριστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ένα νέο πλέγμα μέτρων και πολιτικών παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με στόχο την προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα που θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας και στην περαιτέρω τόνωση των ανταγωνιστικών κλάδων της οικονομίας.
«Στόχος είναι η οριστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας με μείωση χρέους και αύξηση των δημοσίων εσόδων παρά το γεγονός ότι μειώνονται οι φόροι με εμπιστοσύνη και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας». Αυτή την εικόνα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας πως αυτή η πορεία δεν ήταν προδιαγεγραμμένη αλλά ήταν προϊόν έντονης και συστηματικής δουλειάς.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως για την ασφαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντική η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γαλλία που πλέον αναγκάζεται να λαμβάνει «οδυνηρές αποφάσεις γιατί εφάρμοσαν πολιτικές που δεν έγιναν ανεχτές από τις αγορές».
«Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει επιστροφή στην επίπλαστη ευημερία του 2010, στηριζόταν στα δανεικά και οδήγησε στη χρεοκοπία» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Ο κ. Θεοδωρικάκος στην ομιλία του τόνισε πως ο ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά είναι η βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τον διπλό στόχο που έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός για αυτή την 4ετία. Δηλαδή τη σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών και ταυτόχρονα τη μείωση στο εσωτερικό των περιφερειακών, των ενδοπεριφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων.
O σχεδιασμός, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, προβλέπει μεταξύ άλλων 3 δισ. ευρώ χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, καθώς και 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων. Μάλιστα για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου τίθεται σε λειτουργία η Κυβερνητική Επιτροπή για τη βιομηχανία και δράσεις για την μείωση εντός της διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με κατάργηση 15 γραφειοκρατικών διαδικασιών. Επίσης πρόγραμμα έργων logistics για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει και στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου εντάσσονται επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό που χρηματοδοτούνται με 300 εκατ. ευρώ, με εγγυημένη χρηματοδοτική ροή, ενώ υλοποιείται πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ η ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "ThessINTEC" στη Θεσσαλονίκη και με 13,2 εκατ. ευρώ ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθμών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα.
Παράλληλα στην κατεύθυνση της δημιουργίας Βιώσιμων Εμπορευματικών Κέντρων και της ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, προχωρά η δημιουργία δύο νέων logistics centers, στο Θριάσιο και στη Θεσσαλονίκη (πρώην στρατοπέδου Γκόνου), ενώ εξετάζονται και άλλες περιοχές σε όλη την χώρα όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα αλλά και οι Σέρρες.
Αναφορικά με τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις αναπτύσσονται ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετευθεί στην αγορά ποσό άνω 3 δισ. ευρώ.