Μητσοτάκης στο υπουργικό: Θα πάω Ισραήλ – Αιχμηρή σύσταση σε κυβερνητικά στελέχη
Στην Αίγυπτο μεταβαίνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε ο ίδιος στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Αναφορικά με το ταξίδι του στο Ισραήλ που ματαιώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερον δυνατόν ξεκινώντας με την παρουσία μου το Σάββατο στα πλαίσια μιας πολυμερούς διάσκεψης που συγκαλεί η Αίγυπτος για το παλαιστινιακό πρόβλημα».
Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα στη Γάζα και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επεκταθεί η σύρραξη» και τόνισε ότι «είναι επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων χωρίς υποχωρήσεις».
Κλείνοντας την εισήγησή του πάντως, έστειλε μήνυμα στα στελέχη της κυβέρνησης λέγοντας: «Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Ακόμη, τούς ζήτησε να είναι προσηλωμένοι στους στόχους της κυβέρνησης και να έχουν ενωτικό λόγο, χωρίς αλαζονεία.
Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού:
«Συνεδριάζουμε σήμερα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία κατά την οποία, στην ευρύτερη γειτονιά μας, απλώνονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι.
Θέλω καταρχάς, να εκφράσω την οδύνη μου, τον αποτροπιασμό μου, για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας και την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί.
Είχα την ευκαιρία και χθες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έγινε με τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να επαναλάβω με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και έχοντας αυτή τη στιγμή ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι επιβεβλημένο -η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Είναι επίσης επιβεβλημένο, σε αυτές τις συνθήκες, να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις.
Θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, ξεκινώντας με την παρουσία μου, το Σάββατο, στο Κάιρο, στα πλαίσια μιας σημαντικής πολυμερούς Διάσκεψης την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα.
Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα. Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας.
Συνεδριάζουμε, βεβαίως, και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που κατέγραψαν εν μέρει και τις διαθέσεις των πολιτών μετά τις θεομηνίες. Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές. Ενώ βέβαια και η τεράστια αποχή, ειδικά στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας.
Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα, πάντως, προέκυψε από την πρώτη Κυριακή, εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία.
Εγώ θα επαναλάβω απλά κάτι το οποίο έχω πει πολλές φορές: η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, όπως το έκανε εξάλλου τέσσερα χρόνια τώρα, όπου ποτέ δεν κοιτάξαμε την κομματική προέλευση Περιφερειαρχών ή Δημάρχων όταν κληθήκαμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Ακριβώς η ίδια πολιτική, απαρέγκλιτα, θα συνεχιστεί και τώρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές τελείωσαν. Μου επιτρέπετε και μία προσωπική εκτίμηση: νομίζω ότι και οι πολίτες κουράστηκαν από αυτές τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Αλλά αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Μην ξεχνάτε ότι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, τελικά, κρίνεται συνολικά στο τέλος της τετραετούς θητείας, όχι μόνο στην αρχή της. Το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο. Δεν σκεφτόμαστε λοιπόν τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται, παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας.
Θα έλεγα ότι αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής μας. Και αν κάποιοι έχουν αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, αρκεί να διατρέξουν τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Πολλά παράλληλα μέτρα: την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, την ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών που έφεραν οι θεομηνίες, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών. Όλα αυτά αποτελούν εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών θα μας ενημερώσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο οποίο έχουν ενταχθεί παραπάνω από 700 έργα, ύψους σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων.
Έχουν υποβληθεί επίσης παραπάνω από 530 επενδυτικά πλάνα, εκ των οποίων τα 320 προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για χρήση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θέλω να θυμίσω ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων αυξήθηκε κατά 5 δισεκατομμύρια σε σχέση με το αρχικά συμφωνημένο ποσό.
Διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι 686 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης επανακατευθύνονται σε έργα άμεσης παρέμβασης, έργα υποδομών αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, στη Θεσσαλία αλλά και στον Έβρο και στη Ροδόπη.
Από το πλούσιο αντικείμενο της σημερινής μας ατζέντας, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τρεις πρωτοβουλίες που θα έλεγα έχουν και ένα κατεξοχήν κοινωνικό αποτύπωμα: τις σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της περικοπής των αποδοχών σε εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν μεγαλύτερες οφειλές. Το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνεται σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Και βέβαια, να επαναλάβω την ενίσχυση, και φέτος, όσων συνταξιούχων αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά.
Να κάνω μία ιδιαίτερη μνεία στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας. Φαίνεται ότι σε κάθε Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε να συζητήσουμε κρίσιμα θέματα για ένα πεδίο πολιτικής το οποίο, εξάλλου, αποτέλεσε κεντρική μας προτεραιότητα και για το οποίο είχαμε δεσμευτεί επανειλημμένως προεκλογικά ότι θα κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις.
Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο για να ενισχύσουμε τη δεξαμενή των παθολόγων και των γενικών μας γιατρών που θα μπορούν να επιτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού, αλλά και τη δρομολόγηση επιπλέον προσλήψεων, 6.500 στο ΕΣΥ, από τις 10.000 που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας.
Να κάνω, επίσης, μια ξεχωριστή αναφορά στο πλαίσιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια για τη διαφάνεια και την ποιότητα της ενημέρωσης που πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες για τις οφειλές τους αλλά και για τα νέα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των δανείων, από την εξωδικαστική επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι την αλλαγή επιτοκίου.
Επιτρέψτε μου μία ξεχωριστή αναφορά στο στρατηγικό μας σχέδιο για την προστασία των δασών. Θυμάστε, είχαμε μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο και είχε δεσμευτεί ο Υπουργός ότι θα μας παρουσιάσει αυτό το σχέδιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι μία πολυεπίπεδη προσπάθεια που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και τον δρόμο με τον οποίο θα εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα σε προγράμματα καθαρισμού, πρόληψης πυρκαγιών αλλά και φύτευσης νέων δασών. Σημαντικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση των δασικών συνεταιρισμών στη συλλογή βιομάζας.
Ο σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και με τον τρόπο αυτό να τα προστατεύσουμε, αλλά να συμβάλλουμε και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Όταν βρέθηκα πρόσφατα στον Έβρο, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μία από τις καμένες περιοχές της καταστροφικής φωτιάς του περασμένου καλοκαιριού, στην οποία δούλευαν δασικοί συνεταιρισμοί. Ήταν οι ίδιοι δασικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι στη φωτιά της Δαδιάς έσωσαν 100.000 στρέμματα παραγωγικού δάσους. Και είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα κάνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα, κόβουν τους κορμούς, κατασκευάζουν τα κορμοπλέγματα. Αυτό το οποίο άκουσα από αυτούς τους δασικούς συνεταιρισμούς, είναι: «αξιοποιήστε μας περισσότερο και κυρίως δώστε τη δυνατότητα σε νέα παιδιά, εκπαιδεύστε τα, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν ότι μέσα από την αξιοποίηση, την παραγωγική αξιοποίηση του δάσους, μπορεί να υπάρχει μια καλή δουλειά για το μέλλον τους και να συνδυάσουμε και την προστασία του δάσους με τη δημιουργία νέας οικονομικής δραστηριότητας».
Τέλος, κάτι που αφορά την λειτουργία μας και τη συμπεριφορά μας. Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη.
Μας περιμένει, λοιπόν, πολλή δουλειά σε πολλά πεδία. Και βέβαια, για κάθε μία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσουμε σήμερα θα ακολουθήσουν ειδικές παρουσιάσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά σήμερα θα τις εξετάσουμε συλλογικά με κάθε λεπτομέρεια και γι’ αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας».
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:
-Ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου για: α) τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, β) το ετήσιο πρόγραμμα Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,
-Ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων, τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και εξορθολογισμός της ασφαλιστικής νομοθεσίας, β) Σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης,
-Εισήγηση από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για το θέμα: Προσωπικός Ιατρός: Παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης,
-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων,
-Εισήγηση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024.