Μητσοτάκης στο ygeiamou: Μήνυμα προς την Τουρκία - Ελπίζω να μην μεταφέρετε την προκλητική ρητορική στο πεδίο
Προειδοποίηση στην Τουρκία να μην μεταφέρει την ένταση που εκφράζεται σε ρητορικό επίπεδο στο πεδίο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou» που διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε πως η ένταση δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία η οποία γίνεται γραφική με τις διεκδικήσεις της. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα» αλλά θα υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία «γιατί κι εγώ είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης που στηριζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευση αυτή» είπε και συνέχισε:
«Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας».
Διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πεδία συνεννόησης με την Τουρκία, όπως στην παράμετρο του επισιτισμού, καθώς, όπως είπε «ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν».
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Nbn-GiFp0uo&feature=emb_logo
«Στήριξη στους πολίτες χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την έξοδο από την επιτήρηση»
Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με δράσεις να στέκεται στο πλευρό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, βάζοντας ωστόσο και αυτός με τη σειρά του έναν… πήχη που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.
«Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς. Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία, αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση», δήλωσε για την ακρίβεια.
Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού
Αναλυτικά μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Πανδημία
«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, πολύ πιθανό το φθινόπωρο να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο νέο κύμα», είπε και σχολίασε ότι η επιχείρηση εμβολιασμού έτρεξε υποδειγματικά. «Πήραμε οριζόντια μέτρα νωρίς με μεγάλο κόστος, τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού που άγγιξε το 83%. Η «Επιχείρηση Ελευθερία» έτρεξε υποδειγματικά. Κινηθήκαμε γρήγορα και ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας», τόνισε.
Brain Drain
«Πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος που μπορεί να διατηρηθεί στη χώρα το σύνολο των νέων επιστημόνων (οικονομικά κίνητρα, επαγγελματικά)», είπε για το φαινόμενο Brain Drain.
«Ο ιδιωτικός τομέας στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας»
«Κάποιοι θα ξεβολευτούν, αλλά είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να περιοδεύει την Ελλάδα και να λέει να μη γίνουν παρεμβάσεις; Έχω δει ένα πιλοτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, θα δούμε πού χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούρια νοσοκομεία. Είμαστε φειδωλοί στις εξαγγελίες. Στην Κω εξαγγείλαμε νοσοκομείο, επειδή το νησί δέχεται 1 εκατ. τουρίστες. Έχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα για τις ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη. Οι ειδικότητες που προκηρύσσονται πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της χώρας. Πρέπει να δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις. Διαχρονικό πρόβλημα και η στελέχωση των νησιών. Μέχρι στιγμής το πλαίσιο των κινήτρων προφανώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα», τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο ιδιωτικός τομέας στήριξε το δημόσιο σύστημα όταν υπήρχε ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στις δύσκολες μέρες δεν υπήρχε κρεβάτι που δεν αξιοποιήθηκε».
Τα στοιχήματα για το μέλλον
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τα στοιχήματα σε ό,τι αφορά στο μέλλον του τομέα της Υγείας, τα οποία είναι:
- «Πρόληψη, θα παρουσιάσουμε το «Φώφη Γεννηματά» για μαστογραφία άνω των 50.
- Οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας (κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση, σωματικό βάρος, ποιοτική διατροφή, ψυχική υγεία, που είναι βόμβα ειδικά για τους εφήβους.
- Πρωτοβάθμια με τον προσωπικό γιατρό.
- Δευτεροβάθμια, ο νέος νοσοκομειακός χάρτης.
- Ψηφιακή υγεία».
«Το ΕΣΥ θα αποτελεί τον πυλώνα για την παροχή υγείας που θα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικό τρόπο λειτουργίας», είπε χαρακτηριστικά.
Επισιτιστική κρίση
«Ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική».
Εκλογές
«Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία γιατί αυτό ορίζει η θεσμική τάξη. Το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας δεν είναι άλλοθι για να ρίξουμε ρυθμούς. Είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες», είπε για το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Πυρκαγιά στη Βούλα
«Η φωτιά στη Βούλα αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φωτιές αλλά αντιμετωπίστηκε με ομοβροντία κατηγοριών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Έχει ξεπεράσει τα όρια, με μηδενιστική κριτική. Για όσα γίνονται φταίει πάντα ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχτώ διαστρέβλωση των στοιχείων και ψέματα», είπε για τη μεγάλη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα και συνέχισε: «Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας, νομίζω ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος».
Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο έχει κληθεί και θα μιλήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μετά τις 16:00 το απόγευμα