Μητσοτάκης στο Politico: Ποια χαρτοφυλάκια θα ήθελε για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή είπε ότι θα επιθυμούσε μια θέση επιτρόπου ανάλογη της στρατηγική θέση της χώρας, στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ
«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Politico.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα επιδιώκει τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν μπορώ να το πω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που ανταποκρίνονται σε αυτό που θα θέλαμε. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα προέρχεται από μια μεσογειακή χώρα. Δεν δηλώνω προτίμηση όμως επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια επιλογή της προέδρου».
Το Politico αναφέρεται σε πληροφορίες για το ότι για τη θέση του επιτρόπου ακούγονται ονόματα όπως αυτό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και της υπουργού Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι μετά την αποδυνάμωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και την αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Ρούτε και ντε Κρόο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αναδειχθεί σε πρώτη θέση ως «ηγέτης των ηγετών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη επεσήμανε ότι προσπαθεί πάντα να μιλά όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας αλλά βλέποντας και τη μεγαλύτερη εικόνα και προσπαθώντας να λαμβάνει αποφάσεις που ενισχύουν την Ευρώπη. Επίσης υπερασπίστηκε την «ανοιχτή» του προσέγγιση στη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών, όπως σημειώνει το Politico.
Σχετικά με την πενταετία που έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της δύσκολες συζητήσεις για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και τις φιλοδοξίες της στον τομέα της άμυνας, επισημαίνοντας πως υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους στόχους και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.
«Ειδικά τώρα με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς όσον αφορά όχι μόνο τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της άμυνας», είπε.
«Πέντε χρόνια είναι περισσότερο από ένας αιώνας στην πολιτική», απάντησε κληθείς να σχολιάσει φήμες που τον έφεραν ακόμη και ως εναλλακτική επιλογή της κ. Φον Ντερ Λάιεν αν εκείνη δεν εξασφάλιζε υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία.