Μητσοτάκης σε αγρότες: Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε για τη Γερμανία
Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών στο μπλόκο της Βόνιτσας είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκδήλωση για τα εγκαίνια του οδικού άξονα «Άκτιο - Αμβρακία».
«Τα αιτήματά μας, είναι αιτήματα επιβίωσης» είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών στον πρωθυπουργό στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα με μείωση του κόστους παραγωγής, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να δίνονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις αλλά και μέτρα στήριξης για το πετρέλαιο.
Ειδική αναφορά έγινε για τις τιμές στο γάλα που παίρνουν οι παραγωγοί από τις μεγάλες βιομηχανίες - τιμές που μειώνονται συνεχώς χωρίς ωστόσο το τελικό προϊόν να φθάνει σε ανάλογο χαμηλότερο κόστος στον καταναλωτή. «Πείτε μας τι θα κάνετε για να ξέρουμε εάν θα γίνουμε γκαρσόνια ή εάν θα φύγουμε για τη Γερμανία» είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως γνωρίζει όλα τα προβλήματα των αγροτών πολύ καλά, καθώς η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι προτεραιότητα για τον ίδιο και την κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα τελευταία 4 χρόνια συνολικά η κυβέρνηση έχει δώσει 1 δισ. ευρώ αποζημιώσεις ενώ έχει προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές.
«Είμαστε εδώ για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό» είπε ο πρωθυπουργός θέτοντας θέα, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες στην Ευρώπη - εισαγωγές όμως πολύ φθηνότερες αφού προέρχονται από παραγωγές που δεν έχουν τα αντίστοιχα υψηλά στάνταρντ στην παραγωγή των προϊόντων.
«Θα τσακίσουμε όσους κάνουν ελληνοποιήσεις στο γάλα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος φεύγοντας από το μπλόκο, αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για τον πολιτισμένο διάλογο, τούς ζήτησε να κρατήσουν την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και για τη συνολική μείωση του κόστους παραγωγής προκειμένου να παίρνουν και οι ίδιοι τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα τους.