Μητσοτάκης, Σαμαράς, Καραμανλής: «Τρεις ξένοι» στην ίδια εκδήλωση με ανοιχτές όλες τις πληγές
Δεν συναντήθηκαν στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της ΝΔ αλλά θα το κάνουν στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για πρώτη φορά και υπό εντελώς άλλες συνθήκες από την τελευταία τους χειραψία στο συνέδριο του κόμματος.
Το street party στη Ρηγίλλης, για τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, δεν τους έφερε κοντά. Η…απόσταση όμως ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς, θα μετρηθεί τελικά, σε εικοσιτέσσερις ώρες στη Φιλοθέη, έστω και εάν το Μαξίμου έχει... διαχωρίσει τους δυο.
Με αφορμή την εκδήλωση, για τα 50 χρόνια στην έδρα του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ξανασμίγουν στον ίδιο χώρο έστω και με κάποια «πηγαινέλα» του τελευταίου. Κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά, μετά από το επετειακό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τον Απρίλιο του 2024, στο Ζάππειο.
Η ρήξη
Από τότε έχει μεσολαβήσει το ρήγμα του Πολεμικού Μουσείου, αμέσως μετά την καθίζηση των ευρωεκλογών, με την ταυτόχρονη κριτική, στα όρια της επίθεσης, Σαμαρά – Καραμανλή, το οποίο οι δυο πρώην βάθυναν, με την… «πόρτα» στο προσκλητήριο για την επετειακή εκδήλωση στην ιστορική έδρα της Νέας Δημοκρατίας. Στη βεντέτα άλλαξε πίστα, η ανοιχτή ρήξη του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το φιτίλι της ομιλίας Σαμαρά στην Κύπρο, διαδέχτηκε η επιλογή να δοθεί διπλή απάντηση στον μεσσήνιο πολιτικό, μια από αυτές εντός της Βουλής, με βασική αιχμή το θερμό ενσταντανέ του Μεσσήνιου πολιτικού με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα φωτογραφικά καρέ της ερχόμενης Πέμπτης μένει να αποτυπωθεί, εάν η συνύπαρξη θα είναι αναγκαστική, με τα ίδια ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά, με την εξ’ αποστάσεως πολιτική συμβίωση των τελευταίων μηνών. Γι’ αυτό και δημόσια άλλωστε, γαλάζιοι βουλευτές και στελέχη, έχουν ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλίας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου, θέλει να σταματήσει την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Από τη μια, έχει γίνει η επιλογή μην τροφοδοτηθούν άλλο οι υψηλοί τόνοι, παρά την έντονη αρθρογραφία πρώην συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, και από την άλλη να δημοσιοποιηθεί, έστω και με διαρροή η θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού στην πρόσκληση του Ιδρύματος.
Η συζήτηση για τον Πρόεδρο
Από την άλλη το Μαξίμου, θέλει να σταματήσει και η ανακύκλωση της δημόσιας συζήτησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκτός από την σφήνα από τα δεξιά, ειδικά της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία σε διαδοχικές συνεντεύξεις της έχει προτείνει και τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς ως τους καταλληλότερους για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, πυκνώνουν οι εισηγήσεις και το παρασκήνιο, να επιταχύνει ο Πρωθυπουργός τις διαδικασίες. Δεν είναι λίγα τα γαλάζια στελέχη, τα οποία θεωρούν, ότι το αργότερο από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει τα χαρτιά του.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον Πρωθυπουργό και δεν έχει και καμία αξία αυτή τη στιγμή να μπούμε σε καμία τέτοια διαδικασία σεναριολογίας. Ούτε παραγωγικό είναι, ούτε αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, προφανώς, που θα συζητηθεί στην ώρα του, η οποία δεν είναι τώρα», ήταν η απάντηση, με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θέλησε να βάλει πάγο στη συζήτηση.
Όμως με τα πρώτα ονόματα, όπως του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα αλλά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ήδη να κυκλοφορούν, οι υπέρμαχοι της άποψης ότι πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να προσφέρει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, στα αντίπαλα στρατόπεδα.