Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια στην Πολιτική Προστασία
Ικανοποίηση για προσπάθεια στο πεδίο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζήτησε να υπάρχει βελτίωση στον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων.
Χωρίς να κάνει δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε λίγο μετά τις 19:00 από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπου νωρίτερα διεξήχθη η διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του με αντικείμενο την κρατική αρωγή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική.
Στήριξη σε Κικίλια
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης απάντησε και στις αιχμές του Στέφανου Κασσελάκη που ζήτησε την απομάκρυνση του Β. Κικίλια. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειές της, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά το σχέδιο δράσης και οι ενέργειες για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική αποφασίστηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι από τους πολιτικούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια στο πεδίο, ωστόσο ζήτησε να υπάρξουν βελτιώσεις στον συντονισμό.
Για την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν το πώς θα γίνει η αποκατάσταση των ζημιών και πώς θα διανεμηθεί η αρωγή στους πυρόπληκτους και στις επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές από τη φωτιά. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε οι φορείς να προχωρήσουν με ταχύτητα στις αποζημιώσεις.
Τι προβλέπεται για αποζημιώσεις και ενισχύσεις
Το πρωί της Τρίτης (13/8) το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ανακοίνωσε πως ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, μέρος του οποίου ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά, ενώ όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.
Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.
Συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο την κρατική αρωγή των πληγέντων, την ενίσχυση και στήριξη των δήμων (τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί ήδη), η κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.
Ειδική αναφορά έγινε στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην κατάσταση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που εκκενώθηκαν και τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Ποιοι συμμετείχαν
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και εκτός του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν οι υπουργοί, ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελος Τουρνάς.
Από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων συμμετείχαν ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Μάλλιος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θοδωρής Βαγιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, , ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος