Μητσοτάκης Μπάιντεν: Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των 2 ανδρών
Σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 25 Μαρτίου 2021, η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της εθνικής μας επετείου και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει το θέμα των τουρκικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, με το θέμα της διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ να κυριαρχεί.
Ο Μπάιντεν δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα για τις αγορές της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης τους, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την απειλή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ υπόσχονται στενότερους οικονομικούς δεσμούς εάν η Άγκυρα σταματήσει τις αξιώσεις της για αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μπάιντεν είπε στην ομάδα ότι θέλει να δει έναν υγιή ανταγωνισμό με την Κίνα και ελπίζει για μεγαλύτερο συντονισμό ειδικά στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συνομίλησαν με τον Μπάιντεν για τις «υπερατλαντικές σχέσεις». Η συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να επισφραγίσει την αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων έπειτα από ταραχώδη τετραετίας διακυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου.Μπους συμμετείχε επίσης στη Σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ηγέτιδα δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες ναυτικής υποστήριξης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στη Κρήτη και τις δυνάμεις προσωρινής παραμονής των ΗΠΑ σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Μέσω του συνεχιζόμενου Στρατηγικού Διαλόγου, έχουμε αναβαθμίσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε άποψη. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο στο να καταστήσουμε την περιοχή περισσότερο ασφαλή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους ανθρώπους των εθνών μας και στον κόσμο. Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να μεγαλώνει σε βάθος και εύρος. Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στην περιοχή, βελτιώσαμε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργαζόμαστε στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για το κράτος δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που καθοδήγησαν τις κοινωνίες μας για 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμα περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα 200 χρόνια υπενθυμίζουν στους Αμερικανούς και στους Έλληνες την διαρκή ισχύ των αρχών που πυροδότησαν τις αντίστοιχες επαναστάσεις μας και τις αξίες που στηρίζουν τις δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό σε μια χρονιά επετειακών εορτασμών και εκδηλώσεων που γιορτάζουν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις στον δρόμο μας.

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεδιάσκεψη με τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν συνομίλησε και με τους 27 μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Φωτογραφικό στιγμιότυπο ανάρτησε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, στέλνοντας το μήνυμα πως «ενωμένες η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προστασία των πολιτών, την προώθηση της αξιοπρέπειας και τη δημιουργία ευημερίας».Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προστατεύσουν από κοινού την παγκόσμια ασφάλεια, την δημοκρατία και την σταθερότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βρίσκονται και πάλι υπό πίεση, υπάρχουν απειλές, εσωτερικές και εξωτερικές απειλές... και περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σήμερα ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Μένοντας ο ένας στο πλευρό του άλλου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι στην καλύτερη θέση για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, για να προωθήσουν την αξιοπρέπεια και να υπηρετήσουν την ευημερία», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter. «Όταν ΕΕ και ΗΠΑ εργάζονται από κοινού, μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εξαιρετική δύναμη για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ευημερούντα».Welcoming @POTUS to the European Council tonight.
By standing together, shoulder-to-shoulder, the EU & US can show that democracies are best suited to protect citizens, promote dignity, and generate prosperity. pic.twitter.com/DuYRVOmRbQ — Charles Michel (@eucopresident) March 25, 2021


Το μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου
Να σημειωθεί ότι πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής και την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.Το μήνυμα του αμερικανού προέδρου
Πριν από 200 χρόνια, εμπνευσμένοι από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο λαός της Ελλάδας ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών ενώνεται με τον ελληνικό λαό για τον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας. Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις HΠΑ με την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας για να συντάξουν το Σύνταγμά μας και να διαμορφώσουν την πρώτη σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υπερασπίστηκαν τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Έχω ευλογηθεί με φιλίες ζωής μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή στην κατάχρηση της εξουσίας.