Μητσοτάκης - Μακρόν: Το δεύτερο ραντεβού και τα μισόλογα των Γάλλων για τους Meteor
Δυο ανοιχτά «μέτωπα» με παραδοσιακούς συμμάχους εντός Ε.Ε. καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα. Γαλλία και Ιταλία μπαίνουν στο μικροσκόπιο λόγω των επιθετικών διπλωματικών κινήσεων της Άγκυρας.
![Φωτ. αρχείου Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού Φωτ. αρχείου Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/5678180.jpg?crop=2049,1267,0,99)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι και τη δεύτερη κατ’ιδίαν επαφή - σε διάστημα μιας εβδομάδας - με τον Εμανουέλ Μακρόν, φέρνει στο ανώτερο επίπεδο το διπλωματικό σπριντ που κάνει η Αθήνα.
Στόχος να διατηρηθεί ο έλεγχος σε 2+1 μέτωπα με τουρκική εμπλοκή και άμεσο αντίκτυπο στα ελληνικά συμφέροντα. Μια από τις πηγές της ελληνικής ανησυχίας αφορά στις πιθανότητες στο κλειστό κλαμπ που διαθέτουν τον υπερσύγχρονο πύραυλο αέρος- αέρος μεγάλης εμβέλειας, Meteor, εκτός από την ελληνική πολεμική αεροπορία, να μπει και η τουρκική.
Αυτή η ανησυχία που το Παρίσι δεν κατάφερε να κατευνάσει στο τετ-α-τετ που είχαν οι δυο ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις αρχές του μήνα, είναι σαφές ότι θα εκφραστεί εκ νέου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται πως στην τελευταία του συνέντευξη στον ALPHA ο κ. Μητσοτάκης - και παρά την κίνηση Δένδια να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την πρέσβειρα της Γαλλίας - απάντησε πως δεν είχε κάποια τέτοια πληροφορία περί πώλησης των πυραύλων δηλαδή στην Τουρκία εκτιμώντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί να κινήθηκε προληπτικά.
Ανοιχτά «μέτωπα» με την Ιταλία
![Φωτ. Αρχείου Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού Φωτ. Αρχείου Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/5958378.jpg)
Η Ιταλία θα ήταν ένας από τους σταθμούς του διπλωματικού μαραθωνίου του Πρωθυπουργού. Η χρονική μετάθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, που θα πραγματοποιείτο στην ιταλική πρωτεύουσα στις 19 του μήνα, αποδόθηκε σε λόγους ανωτέρας βίας. Μια συνάντηση στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμενόταν να θέσει στη Τζόρτζια Μελόνι, το ζήτημα της Hellenic Train, θυγατρική του κολοσσού Ferrovie dello Stato Italiane, που ανήκει σε εξ ολοκλήρου στο ιταλικό δημόσιο.
Εδώ και περίπου δυο εβδομάδες όμως το διπλωματικό παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά, καθώς η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις προς τη Ρώμη για την εξαγορά της ιταλικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών, Piaggio Aerospace, από την εταιρεία κατασκευής drone του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Baykar.
Κίνηση που είχε εντοπιστεί εγκαίρως από τις κεραίες της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Όμως φόντο την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την ανακοίνωση της από τις ιταλικές αρχές, η Αθήνα φέρεται να είναι έτοιμη να βάλει διπλωματικό φρένο, με ένα διάβημα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της και η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», για αυτή τη συμφωνία η Ιταλία όφειλε να ενημερώσει την Ε.Ε. καθώς η Piaggio Aerospace βρισκόταν από το 2018 υπό κρατικό έλεγχο.
Η Αθήνα ταυτόχρονα εντείνει τις κινήσεις της και στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Επίσκεψη-μήνυμα στην Άγκυρα ήταν αυτή του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Δαμασκό, όπου στη συνάντηση με τον μεταβατικό Πρόεδρο Ahmad Αl Sharaa και τον Υπουργό Εξωτερικών, Asaad Αl Shaibani στη Δαμασκό, ο υπουργός Εξωτερικών επανάλαβε τη σημασία του σεβασμού και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.