Μητσοτάκης Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τουρκικές προκλήσεις
Για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα συζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, λίγη ώρα μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του για τα ελληνοτουρκικά. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών. Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στην Άγκυρα πως καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται. Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο διαλόγου και προσφυγής στη Χάγη, αλλά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή εάν η Τουρκία αποσύρει το Oruc Reis.
Μετά τις συνομιλίες που είχαν ο έλληνας πρωθυπουργός την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ο Νίκος Δένδιας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Αντίληψη, όπως σημειώνουν, η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία το πρωί της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της. Οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται διαρκώς και έχει καλλιεργηθεί μια σημαντική συναντίληψη για τα θέματα της περιοχής μας, τονίζουν και υπενθυμίζουν δε και τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Νίκος Δένδιας με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ). Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας συνέχισε τις επαφές του με σημαντικές χώρες της περιοχής, καθώς είχε σήμερα νεότερες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου, των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Αυστρίας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (Alexander Schallenberg), είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αυστρίας συνομίλησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα
Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνουν περαιτέρω οι ίδιες διπλωματικές πηγές, έγινε άμεσα αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και προσθέτουν: Την προτεραία, στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ (Jοsep Borrell), ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στην ίδια επιστολή, όπως κάνουν επίσης γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτακής συμφωνίας, μιας καθόλα νόμιμης συμφωνίας.
Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας καταρρίπτει τις έωλες προφάσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι ήταν πασίδηλο πως Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονταν επί μακρόν σε διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν πολύ κοντά σε θετική κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, η συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως και η προγενέστερη με την Ιταλία, συνομολογήθηκαν με καλή πίστη, μεταξύ κυρίαρχων κρατών, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, βρίσκοντας ούτως αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις στα για χρόνια ανεπίλυτα αυτά ζητήματα. Η συμφωνία με την Αίγυπτο, δε, με τον τρόπο που συνήφθη, αφήνει σκοπίμως χώρο για ανάλογες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο μέλλον και με άλλες χώρες της περιοχής, τονίζει ο κ. Δένδιας.
Στην επιστολή του Έλληνα υπουργού επισημαίνεται ότι η Τουρκία, που επεδίωκε να εργαλειοποιήσει το διάλογο με την Αθήνα με στόχο να νομιμοποιήσει τετελεσμένα που ήθελε να δημιουργήσει με το διαβόητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έδειξε την ενόχλησή της επιστρέφοντας στις γνωστές παραβατικές τακτικές της. Απέστειλε το Oruc Reis για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντείνοντας έτι περαιτέρω την πολιτική κλιμάκωσης που ακολουθεί με τις γνωστές πρακτικές παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κ-Μ της ΕΕ, εξωθώντας την Ελλάδα να λάβει αναγκαία μέτρα, όπως σημειώνεται.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας επεκτάθηκε και στον ΟΗΕ, διά της επιστολής της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres). Στην συγκεκριμένη επιστολή, καταγγέλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές.
Ανάλογη επιστολή, όπως γνωστοποιούν, απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg). Υπενθυμίζουν καταληκτικά ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σημειώνουν: Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.