Μητσοτάκης: Κόπωση, χαλαρότητα και... Ανδρέας Λοβέρδος στα «γαλάζια» ραντάρ
Στο Παλαιό Φάληρο σήμερα ο Πρωθυπουργός - τα στοιχεία που δείχνουν γιατί είναι σημαντική η συγκεκριμένη «γειτονιά» των Νοτίων Προαστίων για τη Νέα Δημοκρατία
Στο δυνατό φίνις για να ξεπεραστεί και ο πήχης του 33% εστιάζουν Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς την εκστρατεία των τελευταίων δεκαετριών ημερών. Με τα ραντάρ συνεχώς στραμμένα προς τους αναποφάσιστους και την στρατηγική για να αυξηθεί η συμμετοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το μίνι τουρ στη Δυτική Ελλάδα, συνεχίζει τις εξορμήσεις εντός των τειχών, με μια ομιλία στο Παλαιό Φάληρο.
Μια περιοχή που περιλαμβάνεται στους βασικούς πυρήνες της εκλογικής δύναμης, δίνοντας σταθερά υψηλά ποσοστά πάνω και από το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην επικράτεια. Στις ευρωεκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία πήρε 43,68%, ξεπερνώντας κατά δέκα μονάδες τη συνολική επίδοση της στον εκλογικό χάρτη. Το ίδιο συνέβη και στις βουλευτικές εκλογές του 2023, όταν το «κάστρο» του ναυάρχου της κοινοβουλευτικής ομάδας Διονύση Χατζηδάκη, επί χρόνια δημάρχου της περιοχής, έδινε επιπλέον ώθηση στο περιβόητο 41%, με το 51,8%.
Ωστόσο το Παλαιό Φάληρο αποτελεί τους γαλάζιους επιτελείς ένα από τα εκλογικά στοιχήματα. Να διατηρήσει τα υψηλά, σε σχέση με τα αρνητικά ρεκόρ των εκλογικών αναμετρήσεων για βουλευτές και ευρωβουλευτές συμμετοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ευρωεκλογές του 2019 κινήθηκε πάνω και από το συνολικό ποσοστό συμμετοχής(58,69%) φτάνοντας στο 59,55%.
Κι αυτό γιατί στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν σημαντικό τον παράγοντα της κόπωσης των ψηφοφόρων από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, την οποία με ειδική αναφορά στην ομιλία του από την Κέρκυρα, αναγνώρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καταλαβαίνω γιατί πολλοί από εσάς μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και να θεωρείτε ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Θέλω να σας πω ότι αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη».
Κόπωση, χαλαρότητα και στο βάθος Ανδρέας Λοβέρδος...
Η κόπωση άλλωστε σε συνδυασμό με την χαλαρότητα της ψήφου, όπως εκτιμούν οι γαλάζιοι επιτελείς, μπορεί να δημιουργήσει ένα προεκλογικό «κοκτέιλ» που πριμοδοτεί από τη μια κυρίως την αποχή. Από την άλλη να δυναμώσει τον άλλον μεγάλο αντίπαλο της κυβέρνησης για να καταλάβει ακόμη και εννέα από τις είκοσι μια έδρες στη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου: την ψήφο διαμαρτυρίας.
Εξ’ού και η επιμονή στο δίλημμα: «ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη αυτό είναι το διακύβευμα της ευρωκάλπης κι αυτό θα διασφαλιστεί μόνο με ψήφο στη Νέα Δημοκρατία», που επανάλαβε από το νησί των Φαιάκων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η έμφαση που δίνεται να αποτραπεί η μετακίνηση μερίδας ψηφοφόρων του κόμματος που βρίσκονται στο 12% με 14% των αναποφάσιστων στο κόμμα της αποχής.
Από αυτήν τη μεγάλη δεξαμενή εκτιμάται ότι έως και τρεις στους εκατό που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, είτε θα προτιμήσουν την παραλία από το παραβάν, είτε θα καταλήξουν στις διαρροές προς τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Με βάση την ίδια ανάλυση ένα ισάριθμο ποσοστό, της τάξης του 2% - 3% θεωρείται ότι πάνω από την κάλπη θα επιλέξει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στους Δημοκράτες.
Αντίστοιχος είναι ο προβληματισμός και για τους νέους ψηφοφόρους που έδωσαν εκλογική ώθηση στη Νέα Δημοκρατία, τόσο στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 αλλά ακόμη μεγαλύτερη στις βουλευτικές του 2023. Όμως η συγκεκριμένη κατηγορία των εκλογέων δεν διαθέτει εκλογικό DNA λόγω και των χαλαρότερων κομματικών δεσμών και θεωρείται ότι είναι πιο επιρρεπείς να επιλέξουν το κόμμα της αποχής.