Μητσοτάκης και Ερντογάν στο Βερολίνο: Τί γυρεύουν δυο ξένοι στην ίδια πόλη
Τα προσκλητήρια του Όλαφ Σόλτς οδηγούν Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.
Ο Πρωθυπουργός περνάει πρώτος τις πύλες της γερμανικής καγκελαρίας το πρωί της ερχόμενης Τρίτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει σε αυτό το ραντεβού με άλλον αέρα, τον οποίο μαζί με την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας του δίνει και ο γεφυροποιός ρόλος που παίζει η ελληνική διπλωματία στη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.
Αντίθετα ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει μετά από πέντε χρόνια, την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στο Βερολίνο, σχεδόν ως ανεπιθύμητος, τουλάχιστον από τα γερμανικά μέσα που δεν σταματούν να κριτικάρουν το αντιδυτικό κρεσέντο του Τούρκου Προέδρου και το σφιχταγκάλιασμα με τους τρομοκράτες της Χαμάς.
Στη γερμανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται εκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.
Το δείπνο με τους ευρωπαίους ηγέτες έχει ως βασικό πιάτο τη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. που θα καθορίσει την ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις, η οποία είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει η Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει επίσης ότι οι χειρισμοί του «κόπηκαν», για ακόμη μια φορά, στις ευρωπαϊκές εξετάσεις, με την έκθεση – κόλαφο για το κράτος δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση η προσοχή της Αθήνας είναι στραμμένη στις συνομιλίες που θα γίνουν σε λιγότερες από 24 ώρες. Αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν φόντο την αλλαγή πίστας στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά και της ελληνικής οικονομίας που επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα ενώ παράλληλα «τρέχει» ένα επιμέρους ρεκόρ μείωσης του δημόσιου χρέους.
Η οικονομία είναι ψηλά στην ατζέντα καθώς είναι ανοιχτό και το ευρωπαϊκό παζάρι για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Μια διαπραγμάτευση από την οποία ελληνική πλευρά διεκδικεί σταθερά επιπλέον κονδύλια για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Το μεταναστευτικό θα μπει πάνω στο τραπέζι ως ένα θέμα, σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση, που είναι ευρπαϊκό και κατά συνέπεια χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση. Η Αθήνα καταγράφει τη μείωση της απόστασης του Βερολίνου από τις θέσεις της, οι οποίες εστιάζουν στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων.
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μέρτς. Στη συνέχεια, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που τιτλοφορείται «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».