Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι - Λέκκας: Κίνδυνος κατολισθήσεων
Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βασίλης Κικίλιας και πολλοί επιστήμονες.
Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη σεισμική έξαρση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στη συνέντευξη Τύπου, πέραν του πρωθυπουργού, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, επιστήμονες και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, σεισμολόγων και αρμοδίων για τη διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες και των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας.
Πάνω από όλα η κυβέρνηση οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως εμπιστευόμαστε πλήρως τους επιστήμονες. «Οι επιστήμονες μας, εστιάζουν σε τρία παράλληλα φαινόμενα: τη δραστηριότητα στην Καμένη, που δεν είναι καινούρια, τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κουλούμπο, που την παρακολουθούμε χρόνια και το τρίτο και πιο ανησυχητικό, τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, που έχει δώσει τις περισσότερες δονήσεις. Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη» πρόσθεσε.
Στη Σαντορίνη βρίσκονται ήδη κλιμάκια της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και φυσικά των σεισμολόγων, σημείωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως επιχειρησιακά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος ανέφερε πως η κατάσταση σε Σαντορίνη και Αμοργό φαίνεται ότι πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα.
Ωστόσο, ανέφερε πως οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, συνιστώντας ψυχραιμία στους κατοίκους.
Από την πλευρά της η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό των σεισμών, εξηγώντας πώς συμπεριφέρεται η Καλδέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης - Αμοργού, όπου σημειώνονται οι δονήσεις.
Ο κίνδυνος των κατολισθήσεων
Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί της Σαντορίνης, παραθέτοντας τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο. «Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες τον χρόνο».
Αυτές είναι:
- ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Λιμάνι Αθηνιού
- Οία - περιοχή Αμμούδι
- Οία - περιοχή Αρμένης
- Θηρασιά - Οικισμούς Κόρφου
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν. Παράλληλα, ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.
«Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική δεν έχει διαφωνίες μεταξύ της και η ενημέρωση που έχει είναι δομημένη και καλά πληροφορημένη και διαβιβάζεται άμεσα στα κυβερνητικά κλιμάκια για να λαμβάνονται οι επιχειρησιακές αποφάσεις» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Δείτε την ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή της Σαντορίνης: