Μητσοτάκης - Ιερώνυμος: Συμφιλίωση με άγνωστη διάρκεια - Τα τρία πρόσωπα «κλειδιά»
Κυβέρνηση και Εκκλησία βρίσκονται πιο κοντά στην ανακωχή ή ακόμα και στη συμφιλίωση, έπειτα από τον πόλεμο των εξήντα έξι ημερών από τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Η κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Ιερώνυμο, την προσεχήΠαρασκευή, προσθέτει μια σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της προσέγγισης, η οποία παρασκηνιακά επιχειρείται εδώ και εβδομάδες, σε μια συγκυρία όμως που το κλίμα με τις επιθέσεις σε βάρος κυβερνητικών στελεχών παραμένει τεταμένο.
Αυτά τα κρούσματα και ο φόβος να χαθεί ο έλεγχος τη Μεγάλη Εβδομάδα, φαίνεται ότι ξαναχτίζει τις γέφυρες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Τα ντεσιμπέλ άλλωστε από τα καμπανάκια, που χτυπούσαν αρκετοί βουλευτές της επαρχίας, ανέβηκαν κατακόρυφα, μετά το πρωτοφανές επεισόδιο σε βάρος της βουλευτή Αγγελικής Δεληκάρη, μέσα σε εκκλησία στην Καβάλα, τις δημόσιες καταγγελίες της υφυπουργού Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου ότι δέχτηκε λεκτική βία, αλλά και τη φραστική επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Το σήμα καταλλαγής από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, εκπέμφθηκε με σαφή στόχο να εκτονωθούν τα πάθη. Το «Η Εκκλησία, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της», από τον κ. Ιερώνυμο συμπλήρωσε η χαμηλών τόνων τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη: «νομίζω ότι δεν έχει και καμία σχέση συνολικά με τη συμπεριφορά των πιστών, των ανθρώπων της Εκκλησίας».
Προσεκτικά βήματα και παρασκήνιο με Βορίδη, Σκέρτσο, Παπασταύρου
Σε κάθε περίπτωση μένει να αποδειχθεί η ανθεκτικότητα και το εάν οι νέες γέφυρες είναι προσωρινές. Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης παρά την ενόχληση που είχε προκαλέσει η απόφαση της Ιεραρχίας να μεταφερθεί ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας από τη Μητρόπολη Αθηνών στη Μονή Πετράκη, επέμεναν ότι η σχέση Εκκλησίας-Πολιτείας δεν πρέπει να διαταραχθεί αλλα «να κρατηθεί σε ένα πλαίσιο».
Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα, τις οποίες ανέλαβαν οι υπουργοί Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλά και τον πυρήνα των στενών συνεργατών του.
Οι πληροφορίες θέλουν, πέραν της προσπάθειας στο υψηλότερο επίπεδο, τις τελευταίες δυο εβδομάδες εντείνονται σε περιφερειακό επίπεδο οι προσπάθειες από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να λιώσουν οι πάγοι και με τους κατά τόπους Μητροπολίτες. Η προσπάθεια πειθούς φαίνεται ότι αποδίδει σε κάποιες περιοχές αλλά σε άλλες τα μηνύματα που φτάνουν στα κεντρικά της Πειραιώς, δεν είναι ενθαρρυντικά.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν παραβλέπουν ότι η κίνηση Ιερώνυμου έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα, μετά τη θερμή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, με τη Νέα Δημοκρατία. Η φράση «άκουσα με χαρά», που χρησιμοποίησε κατά τη συνάντηση με τον γιό του φυλακισμένου Δημάρχου Χειμάρρας Πέτρο Μπελέρη και παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, ο κ. Ιερώνυμος είχε κάνει αίσθηση.
Παρά τη διευκρίνιση ότι «Δεν το βλέπω μέσα σε στενά εθνικά όρια», του Αρχιεπισκόπου, αρκετοί ήταν αυτοί που έβλεπαν, ένα βήμα που μικραίνει την απόσταση που δημιουργήθηκε σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα ταραγμένων σχέσεων κυβέρνησης και εκκλησίας. Γαλάζια στελέχη πάντως στρέφουν τους προβολείς και στην αντίδραση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παραμονές του μηνύματος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλά και την ανακοίνωση της κοινής παρουσίας του με τον Πρωθυπουργό, προειδοποιούσε ότι: «Αν πάρουν 30% στη Νέα Δημοκρατία, θα τα ισοπεδώσουν όλα στην Ελλάδα και στην εκκλησία ! Μην το επιτρέψετε αυτό!».