Μητσοτάκης: Δεν αντέχει η οικονομία μηδενικό ΦΠΑ - «Όχι» σε 13η και 14η σύνταξη
Προβληματισμός από τον κ. Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και χαμηλοί τόνοι ενόψει Ερντογάν
Μείωση εργοδοτικών εισφορών και όχι επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε περίπτωση που η χώρα βρει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha απέρριψε την επαναφορά των συντάξεων σε εποχές προ των περικοπών ενώ παράλληλα είπε «όχι» και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενισμό του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Στέφανος Κασσελάκης για «κρυφή ατζέντα φόρων» εξηγώντας πως η οικονομία δεν αντέχει τον μηδενικό ΦΠΑ που όπως είπε, όπου εφαρμόστηκε δεν έφερε μείωση τιμών αλλά μεγάλες απώλειες στα δημόσια έσοδα
«Ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε βασικά είδη κοστίζει 2,3 δισ. ευρώ, να μας εξηγήσουν ποιους φόρους θα βάλουν για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων. Η Ελλάδα κέρδισε τη δημοσιονομική σταθερότητα αφού φλέρταρε με τη χρεοκοπία και δεν πρόκειται ποτέ ως πρωθυπουργός να διακινδυνέψω αυτή τη σταθερότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια», επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα με τις αυξήσεις μισθών και προανήγγειλε πως θα μιλήσει με στοιχεία για την ακρίβεια στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.
«Ο λόγος Κασσελάκη θυμίζει την πλατεία των αγανακτισμένων»
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής καθώς η Ευρώπη, όπως είπε, έχει μπροστά της ανοιχτές προκλήσεις και σημαντικές αποφάσεις.
Μίλησε για «λόγο που παραπέμπει στην πλατεία των αγανακτισμένων με εχθροπάθεια και προσωπικές επιθέσεις». Επανέλαβε ότι δεν θα μπει σε αυτή την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση και για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη είπε πως δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο αλλά «τοξικότητα και απλοϊκό λόγο».
Επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2027 στο τέλος της 4ετίας ενώ για το 41% τόνισε πως είναι εξαιρετικά προσβλητικό για όσους ψήφισαν τη ΝΔ να ακούγονται τα περί αλαζονείας.
«Να μην είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη»
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του, τη Δευτέρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι οι δυο χώρες έχουν μεγάλες διαφορές, αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να συνομιλούν και να έχουν ανοιχτούς δίαυλος επικοινωνίας.
«Η μεγάλη διαφορά της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών παραμένει και δεν προβλέπω ότι θα λυθεί το θέμα αυτό» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς δίαυλος επικοινωνίας, να μιλάμε και όχι να έχουμε το δάχτυλο σην σκανδάλη, οι σχέσεις έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά και αυτό φαίνεται» είπε ο κ. Μητσοτάκης εστιάζοντας τόσο στη μηδενική τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο αλλά και στη συνεργασία στο κομμάτι του μεταναστευτικού.
Επανέλαβε πως θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί που χαρακτήρισε εκ νέου ως «αχρείαστη και προκλητική ενέργεια».
Προβληματισμός για τη Βόρεια Μακεδονία
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τα όσα ακούστηκαν από το VMRO πριν από τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: «Παρακολουθώ με προβληματισμό δηλώσεις και θα περιμένω την ομιλία του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πως θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του», είπε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος είχε διαφωνήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά τη δέχθηκε στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους
«Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά από την πλευρά της γειτονικής χώρας Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα και κανείς δεν θα απαγόρευσε σε έναν ηγέτη να μιλήσει στη χώρα. Το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα από ό,τι θα έπρεπε και ίσως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος λίγο πριν από τις ευρωεκλογές»