Μητσοτάκης για Τουρκία: Είμαστε γείτονες, πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον
Συνέντευξη στο δίκτυο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην καταστροφή που προκλήθηκε στην Τουρκία από το φονικό σεισμό, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «είναι από τις στιγμές που πρέπει προσωρινά να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση που έχουμε μπροστά μας».
«Οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε σε πολιτικό επίπεδο τις διαφορές μας, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πολίτες της Τουρκίας. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλεόνασμα συμπόνιας μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο δυνατή εικόνα από ένας Έλληνα και έναν Τούρκο διασώστη που σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στην αποστολή ομάδας διάσωσης στο πεδίο -επιχειρεί στην πόλη Χατάι-, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε μια χώρα με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των σεισμών και γνωρίζουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ότι ο χρόνος είναι σημαντικός – πρέπει οι ομάδες διάσωσης να σπεύδουν, εάν θέλουμε να προλάβουμε να σώσουμε ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες κάτω από απαίσιες συνθήκες».
Ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις των κρίσεων, αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι σε τελική ανάλυση είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον – δεν είναι πρώτη φορά που είχαμε σεισμούς, και το 1999 βοηθήσαμε και εκείνοι μετά μας βοήθησαν». Και συμπλήρωσε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, γεμάτες προκλήσεις. Συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές – η προτεραιότητα είναι να διασώσουμε τους εγκλωβισμένους».
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στη Συρία, είπε ότι «είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση εκεί» και ότι «συνεργαζόμαστε με τις διεθνείς οργανώσεις» για την αποστολή βοήθειας.
«Αυτή τη στιγμή, ό,τι κάνουμε δεν αφορά στη γεωπολιτική, αλλά να σώσουμε ανθρώπους που απεγνωσμένα ζητούν τη βοήθεια μας», είπε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να γίνουν οι διευθετήσεις για τη μεταφορά της βοήθειας στη Συρία, είτε μέσω ΕΕ είτε μέσω ΟΗΕ. Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτές οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν σε διμερές επίπεδο. Δεν είχαμε επικοινωνία με τη Δαμασκό, έχουμε εστιάσει στη βοήθεια στην Τουρκία».