Μητσοτάκης για Τέμπη: Επιδιώκετε διχασμό - Εμείς θα κριθούμε με εκλογές το 2027
Για θύελλα fake news και «πολύχρωμη συλλογή μύθων, φαντασιώσεων και ψεμάτων» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Για προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να μετατρέψουν το κοινό πένθος σε σημείο διχασμού και το σιδηροδρομικό δυστύχημα σε πολιτικό σύνθημα, έκανε λόγο από βήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «καρφώνοντας» όλους όσοι, όπως ανέφερε, «κάνουν την τραγωδία πολιορκητικό κριό, αναβιώνοντας λαϊκισμό και τοξικότητα χωρίς να προσφέρουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θύελλα fake news και «πολύχρωμη συλλογή μύθων, φαντασιώσεων και ψεμάτων», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η πολιτική ζωή να κατρακυλήσει σε βούρκο και να διαρραγεί κάθε σχέση εμπιστοσύνης στην κοινωνία, σχολιάζοντας ταυτοχρόνως πως «δεν αξίζει στους συγγενείς να γίνουν γρανάζι σε μια θλιβερή προσπάθεια εργαλειοποίησης».
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Μάλιστα, ενόψει της επικείμενης συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η ΝΔ θα εισηγηθεί να κατοχυρωθεί θεσμικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο, λέγοντας πως πρέπει να μπει τέλος στην «αδράνεια» και των «ωχαδερφισμό».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με μεγάλο ευρωπαϊκό φορέα ο οποίος θα αναλάβει να στηρίξει τον ΟΣΕ στη συντήρηση και υποστήριξη των υποδομών, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου πως η χώρα θα αποκτήσει σύγχρονα τρένα με την ανανέωση του τροχαίου υλικού έως το 2027.
«Το πόρισμα δεν είναι κολακευτικό για την κυβέρνηση αλλά καταρρίπτει τα περί συγκάλυψης»
Επιχειρώντας αποτίμηση των μαζικότατων διαδηλώσεων της περασμένης Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν το αυτονόητο, δηλαδή ασφαλείς συγκοινωνίες. «Δημοκρατία έχουμε. Υπήρχαν διαδηλωτές που ζήτησαν να πέσει η κυβέρνηση, όμως η μεγάλη πλειοψηφία είχαν το αντίθετο αίτημα, να ανέβει ψηλότερα η Ελλάδα. Εγώ αυτό άκουσα», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο πόρισμα του οργανισμού διερεύνησης δυστυχημάτων, επισήμανε πως αυτό εντοπίζει τις αιτίες της σύγκρουσης στους λάθους χειρισμούς του σταθμάρχη και την αδράνεια του μηχανοδηγού, ενώ περιγράφει χρόνιες ελλείψεις που συνέβαλαν στο μοιραίο.
«Το πόρισμα δεν είναι κολακευτικό για την κυβέρνηση, όμως δικαιώνει την εκτίμηση ότι την τραγική νύχτα συγκρούστηκαν οι ανθρώπινες αστοχίες με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Ακόμη, το πόρισμα καταρρίπτει την αστήρικτη και προσβλητική θεωρία της δήθεν συγκάλυψης που διακινεί συστηματικά η αντιπολίτευση. Επιμένετε να μιλάτε για μια συγκάλυψη η οποία ποτέ δεν υπήρξε. Ποιον θέλαμε να συγκαλύψουμε και ποιο το κίνητρό μας;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης σε Κωνσταντοπούλου: Μην τιμάτε με αυτόν τον τρόπο τον θάνατο του Στάλιν...
Κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του πρωθυπουργού, υπήρξαν διακοπές από το έδρανο της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει αιχμηρά πως «η 5η Μαρτίου είναι η ημέρα θανάτου του Στάλιν. Μην τον τιμάτε με αυτόν τον τρόπο….». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του Δημήτρη Κουτσούμπα, σημείωσε «ίσως έπρεπε να αναφερθώ σε εσάς, αλλά εσείς είστε ευπρεπής, δεν διακόπτετε».
«Αιχμές» Μητσοτάκη σε αντιπολίτευση
«Δεσμεύομαι πως δε θα το βάλουμε ποτέ κάτω», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήκωσε το γάντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, επιχειρώντας να καταρρίψει τα «fake news» γύρω από τα Τέμπη, κάνοντας λόγο για «αρρωστημένο κλίμα» που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Απευθυνόμενος αρχικώς στον Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε για «μύθους» περί δήθεν απόκρυψης δικογραφιών από τον Κώστα Τασούλα. «Μπροστά σας κύριε Ανδρουλάκη, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε την άφιξη της επίμαχης δικογραφίας για τα Τέμπη. Μπορεί να είστε ωσεί παρών, μπορείτε να αδιαφορείτε, αλλά μην κατηγορείτε τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας με τέτοιου είδους ψέματα», ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον κατηγόρησε ότι ενώ δήλωσε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, οι ίδιοι του οι βουλευτές έδωσαν θετική ψήφο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά τη σχετική ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικώς στον Σωκράτη Φάμελλο, μιλώντας για «άθλια υπονοούμενα» αναφορικώς με το θάνατο του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, ενώ υποστήριξε ότι η Κουμουνδούρου δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλά αναζητά λόγο ύπαρξης, επειδή έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ του 13-0, του κυρίου Παππά και του κυρίου Παπαγγελόπουλου μιλά για τη Δικαιοσύνη;», διερωτήθηκε.
Επιτέθηκε μάλιστα και στον Κυριάκο Βελόπουλο, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του περί ύπαρξης περισσότερων νεκρών και περί βαγονιού φάντασμα που εξαερώθηκε, αλλά και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δίχως να την κατονομάζει, λέγοντας πως ορισμένοι κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσει η δίκη των Τεμπών.
«Θα βγουν οι μάσκες του διαδικτύου»
«Μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ρίξει φως. Ούτε τα κόμματα, ούτε οι πλατείες. Υπάρχει καχυποψία στην κοινή γνώμη, αλλά αν όχι η Δικαιοσύνη ποιος; Τη λύση θα τη δώσουν τα λαϊκά δικαστήρια, οι επαναστατικοί ακτιβισμοί, οι προγραφές ή η δηλώσεις τύπου “να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας”;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές στα ΜΜΕ, με φόντο τις σχετικές επισημάνσεις του πορίσματος του οργανισμού διερεύνησης δυστυχημάτων, καλώντας μάλιστα τους ιδιοκτήτες να διαβάσουν το πόρισμα. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως θα βγουν οι μάσκες του διαδικτύου και θα βρεθούν όσοι συντόνιζαν τα bots των τελευταίων ημερών στα μέσα μαζικής δικτύωσης.
«Θα μας κρίνει ο κόσμος σε εκλογές το 2027»
«Καταθέστε επιτέλους την πρόταση δυσπιστίας για να δείτε εάν η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής». Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την αντιπολίτευση να υποβάλλει την προαναγγελθείσα εδώ και εβδομάδες πρόταση δυσπιστίας, σχολιάζοντας μάλιστα πως για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά διακινείται πρόταση δυσπιστίας χωρίς να έχει κατατεθεί στη Βουλή.
«Κάποια στιγμή θα καταφέρετε να συνεννοηθείτε για να αποδείξετε ότι όλοι παρέα είστε. Κύριε Ανδρουλάκη να συνταχθείτε με τους φίλους σας στα αριστερά...», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ προχώρησε σε μια προσωπική αναφορά λέγοντας πως οι άδικες επιθέσεις εις βάρος του που φτάνουν μέχρι και τους χαρακτηρισμούς «δολοφόνος» και «λαθρέμπορος», του δίνουν δύναμη για να βγει πιο δυνατός.
«Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο για το αύριο. Δεν θα μιλάτε υποτιμητικά για αυτήν την παράταξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση το 2027.