Μητσοτάκης για ρύθμιση οφειλών: Αναβιώνουν οι 120 δόσεις αλλά και σχήμα για νέες οφειλές
Με την πληρωμή δυο δόσεων θα γίνεται η αναβίωση της συμμετοχής σε παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών, των 100, 120 και 72 δόσεων που χάθηκαν λόγω αδυναμίας πληρωμών, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Κοζάνη.
Δυνητικοί ωφελούμενοι πάνω από 350.000 φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχασαν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του παρελθόντος λόγω της στενότητας που έφερε η ακρίβεια και το ράλι του πληθωρισμού.
Για όλους αυτούς οι παλαιές ρυθμίσεις θα ανοίξουν ξανά με προϋποθέσεις και με την πληρωμή δυο δόσεων. Οι υπόλοιπες καθυστερούμενες δόσεις θα προστεθούν επιμηκύνοντας τον συνολικό χρόνο αποπληρωμής.
Και νέα ρύθμιση για τα χρέη λόγω ενεργειακής κρίσης
Παράλληλα, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο νέο σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών, που δημιουργήθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2021 και μετά.
Η νέα ρύθμιση ουσιαστικά θα αποτελέσει τη συνέχεια της ρύθμισης που κάλυψε τις οφειλές της πανδημίας, δηλαδή της περιόδου από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.
Προϋπόθεση η συνέπεια
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στη νέα ρύθμιση είναι οι δανειολήπτες να ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και δημιούργησαν νέα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία λόγω της κρίσης του πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.
Για τους πλειστηριασμούς: Τρέχει ο εξωδικαστικός, τον αποδέχονται οι πολίτες
Ερωτηθείς για το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει οδηγήσει σε ρυθμίσεις 1 δισ.
«Είναι ένα σύστημα που τρέχει και το οποίο αποδέχονται οι πολίτες», πρόσθεσε.
Οπως είπε, οι διμερείς διευθετήσεις, ανάμεσα σε πολίτες και servicers-τράπεζες προσεγγίζουν τα 30 δισ. και αφορούν 600.000 δανειολήπτες. «Αυτοί ρυθμίζουν και αυτό είναι το σημαντικό. Οταν κάποιος ρυθμίζει, δεν υπάρχει απειλή πλειστηριασμού», υπογράμμισε.