Μητσοτάκης - Ερντογάν: Έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στη δύσκολη συνάντηση
Συνάντηση ισορροπιών στην Άγκυρα με Μητσοτάκη και Ερντογάν να συμφωνούν ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις προκειμένου να αποφευχθούν «εκπλήξεις»
Την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέτα από έντεκα μήνες διαλόγου και θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, αναμένεται να «φωτογραφίσει» η νέα συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
Η ελληνική αποστολή ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας έχοντας το προηγούμενο διάστημα προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Όπως διαμηνύεται, στόχος είναι να τεθούν επί τάπητος τα ακανθώδη ζητήματα, με τη συγκεκριμένη «ατζέντα» να διευρύνεται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος και την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τη δημιουργία των ελληνικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Μάλιστα, προειδοποιήσεις για τα θαλάσσια πάρκα έστειλαν οι δύο ηγέτες σε συνεντεύξεις τους λίγα 24ωρα πριν συναντηθούν. Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνωρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο, και σε περιβαλλοντικά θέματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμονές της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλώντας στην «Καθημερινή», έστειλε το μήνυμα ότι «η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία», δείχνοντας παράλληλα πως δεν θέλει να μείνει στη συζήτηση στο ένα και μοναδικό θέμα που η Αθήνα θεωρεί προς επίλυση, αυτό των θαλασσίων ζωνών.
Στον αντίποδα, η Αθήνα τονίζει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία τους επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Milliyet»να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για πρωτοβουλία «που ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Χακάν Φιντάν και το θέμα της Μονής της Χώρας, με τον πρωθυπουργό να έχει εκφράσει τη δυσφορία του, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση.
Τα επόμενα βήματα - Σχεδιάζεται συνεργασία στην Πολιτική Προστασία
Κατά τις διμερείς επαφές στην Άγκυρα θα χαραχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χώρων για τη Θετική ατζέντα, τον Πολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Αναμένεται, ακόμη, να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η πορεία εφαρμογής των συμφωνιών και των μνημονίων που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, κατά την προετοιμασία της συνάντησης, Αθήνα και Άγκυρα εξέτασαν το ενδεχόμενο η δεύτερη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου να «σφραγιστεί» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνουν τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ωστόσο, η Αθήνα, κρατώντας μικρό καλάθι, θεωρεί κρίσιμο οι συναντήσεις κορυφής ανάμεσα στους δύο ηγέτες να πραγματοποιούνται εφεξής χωρίς να αποτελούν είδηση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να τονίζει ότι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται «ως κανονικές επισκέψεις εργασίας, χωρίς κατ’ ανάγκη να αναμένονται υψηλές συμφωνίες ή ένταση».
Παραμονές της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, και ενώ η Άγκυρα τους τελευταίους τρεις μήνες έχει ανεβάσει τους τόνους προβάλλοντας και επί του πεδίου τις «κόκκινες» γραμμές της, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι με τις διαφωνίες να παραμένουν, το σημαντικό είναι να μην οδηγούν σε κρίσεις.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, σε ένα μίνι απολογισμό των τελευταίων μηνών, σημειώνουν ότι η επανενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα, και παραπέμπουν στην εφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις σχεδόν μηδενικές παραβάσεις στο Αιγαίο και στην καλύτερη συνεργασία με τις αρχές της γειτονικής χώρας στο Μεταναστευτικό.
Το πρόγραμμα – Ποιοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό
Στις 15:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο χωρίς ωστόσο να δεχθούν ερωτήσεις, όπως έγινε και στην τελευταία επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αννα Μαρία Μπούρα.
Στις διευρυμένες συνομιλίες θα προστεθούν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, η σύμβουλος επί διπλωματικών θεμάτων Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη.
Είναι η τέταρτη συνάντηση που θα έχει Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας μετά την επανεκλογή τους. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η τρίτη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.