Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση με ανοιχτούς «λογαριασμούς» στα υπαρκτά μέτωπα
Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε «πολιτική αφασία», όπως είπε και το ΠΑΣΟΚ να αναζητεί τον επόμενο πρόεδρό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί την κυβερνητική επανεκκίνηση αφήνοντας όμως ανοιχτούς λογαριασμούς σε υπαρκτά πολιτικά μέτωπα.
Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ δεν έδιωξαν το εσωκομματικό μούδιασμα που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτόν τον σφυγμό που ακούγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, φρόντισαν να τον ξαναμετρήσουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα που έκλεισαν τα φώτα στο Βελλίδειο μέχρι να ξανανάψουν οι προβολείς στην αίθουσα για τη συνέντευξη τύπου.
Παρά το προκαταβολικό ξεκαθάρισμα ότι ούτε στη φετινή ΔΕΘ, θα υπάρχει «σάκος αλόγιστων παροχών», ορισμένοι βουλευτές, ειδικά της επαρχίας, πόνταραν στη θετική έκπληξη που ακουγόταν ότι θα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να πάνε με άλλον αέρα στις εκλογικές τους περιφέρειες, όπου το αρνητικό κλίμα δεν έχει αντιστραφεί πλήρως.
«Το παιχνίδια γυρίζει»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα, «ότι το παιχνίδι γυρίζει», όπως ανέφερε στον Flash.gr, συνεργάτης του. Έτσι στη συνέντευξη τύπου ο κ. Μητσοτάκης, έβαλε ένα καθαρό φρένο, στη συζήτηση για χαμήλωμα του πήχη της αυτοδυναμίας, με μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο, την οποία δεν είναι λίγα τα στελέχη σε κυβέρνηση και κόμμα, που την καλοβλέπουν: «Σε αυτούς οι οποίοι προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο, θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές στο τι έγινε την προηγούμενη τετραετία», είπε με αιχμηρό ύφος ο κ. Μητσοτάκης.
Από την άλλη όμως, κάποιοι είδαν πίσω τη φράση: «Το 2027 είναι πολύ μακριά», ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε ένα παράθυρο. Ο πρωθυπουργός πάντως έριξε όπως έλεγαν συνεργάτες του, τους τίτλους τέλους και στο σήριαλ περί πρόωρων εκλογών: «Είμαι παλιός και έμπειρος και πάντα μου γινόταν η ερώτηση των πρόωρων εκλογών και πάντα διαψευδόταν. Θα διαψευστεί και τώρα. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με προοπτική να κερδίζει».
Επανεκίννηση και «μαραθώνιος 1000 ημερών»
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τον πήχη για τον πολιτικό μαραθώνιο των 1000 ημερών έβαλε ο Κυριακος Μητσοτάκης, ιεραρχώντας την αύξηση των εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μαζί με την αναβάθμιση του ΕΣΥ στην κορυφή των κυβερνητικών στόχων.
Επαναλαμβάνοντας τη χιουμοριστική ατάκα περί βιασύνης ορισμένων να τον συνταξιοδοτήσουν, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να διαλύσει, για ακόμη μια φορά τον καπνό, γύρω από το όνομα του και τα σενάρια που τον θέλουν να διαδέχεται σε δυόμισι χρόνια, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα; στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Μπορώ να σας πω όμως -το είπα και πέρυσι- ότι δεν έχω σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος για μια πλήρη θητεία και σκοπεύω να την εξαντλήσω».
Σύμφωνα με κάποια στέλεχη, η αποστροφή «να κριθούμε στο τέλος του 2027», δεν ισοδυναμεί και με την καθαρή διατύπωση ότι θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία ο ίδιος. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει έναν επίλογο και στο κεφάλαιο της προεδρολογίας υποστηρίζοντας, χωρις να κρύβει την ενόχληση του, ότι η συζήτηση θα ανοίξει τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά του, αναφορικά με το εάν θα ανανεωθεί η θητεία της κυρίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου ή θα προτείνει νέο πρόσωπο. Από την άλλη ο Πρωθυπουργός επέλεξε μια θεσμική ντρίμπλα για να απαντήσει στα διαδοχικά ερώτημα που αφορούσαν στην απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από τη ΔΕΘ. «Η Νέα Δημοκρατία είναι και ισχυρή και ενωμένη» και πρόσθεσε πως «ακούει πάντοτε τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί πάντα».
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η βιτριολική αναφορά του για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο χρησιμοποίησε τη λέξη «αφασία». Αιχμηρός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για το ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία του οποίου, προειδοποίησε εμμέσως ότι της ετοιμάζει ένα μεταρρυθμιστικό πρέσινγκ, μέσω της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Όπως πρωθυπουργός προανήγγειλε θα καταθέσει προτάσεις για «ευρεία συνταγματική αναθεώρηση» στη διαδικασία που θα ξεκινήσει το 2025, ωστόσο τόνισε ότι δεν προτίθεται να τροποποιήσει τις διατάξεις που διέπουν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.