Μητσοτάκης: «Ελπίζω να σταματήσει η ρητορική αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας»
Την ελπίδα να σταματήσει η ρητορική πολιτική της Τουρκίας εξέφρασε στις δηλώσεις του μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του ότι κρατάει μία τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, αυτή στην οποία τόνισε ότι η Τουρκιά δεν έχει βλέψεις προς την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας. «Ελπίζω να έχει συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης των κυριαρχίας της χώρας μας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», είπε και πρόσθεσε: «Όσοι μετείχαν στη συνεδρίαση, είδαν τον διάλογο και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων μπροστά στους ηγέτες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα σχημάτισαν άποψη για το «ποιος προκαλεί και χρησιμοποιεί ρητορική που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο», για να συμπληρώσει ότι «η έμπρακτη περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο δεν ταιριάζει στο σημερινό κόσμο».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάνε στις απόψεις που διατυπώνει». Και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η «ανταλλαγή απόψεων» θα λειτουργήσει εν είδει αποκλιμάκωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να προχωρήσει σε κυρώσεις αν η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές». «Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη. Επίσης, με βάση το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπάρχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξάγοντας σε αυτή ευρωπαϊκά προϊόντα», πρόσθεσε.
Κοινός τόπος για δραστική παρέμβαση για το φυσικό αέριο
«Διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών θα μπορούμε να να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση.
Χαίρομαι γιατί μετά από επίπονη ελληνική προσπάθεια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Έστω και καθυστερημένα, πρέπει να κινηθούμε για να μειωθούν οι τιμές και να διασφαλίσουμε παράλληλα την επάρκεια εφοδιασμού», είπε.