Μητσοτάκης: Δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι - Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ για υγειονομικό σαμποτάζ
Στο θέμα του προγράμματος εμβολιασμού για τον κορονοϊό αναφέρεται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Καθημερινή. Υπεραμύνεται της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ενώ εξαπολύει πυρά στην αντιπολίτευση.
Ειδικότερα:
Αναφορικά με την προθυμία του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι περίπου στον μέσο όρο. Υπάρχουν χώρες πολύ πιο απρόθυμες και χώρες που είναι πολύ πιο πρόθυμες. Όλες οι χώρες όμως αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Και εμείς, πράγματι, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όσοι με ενθουσιασμό έτρεξαν να εμβολιαστούν το έχουν κάνει ή έχουν ήδη σχεδιάσει τον εμβολιασμό τους. Και τώρα καλούμαστε να απευθυνθούμε σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως να είναι πιο καχύποπτοι, πιο σκεπτικοί, για την ανάγκη του εμβολιασμού.
Αυτοί δεν είναι ένα ομοιογενές σύνολο. Υπάρχουν αυτοί που θα έλεγα ότι είναι φιλοσοφικά αρνητές του εμβολίου, πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν στην πράξη για την ανάγκη του εμβολιασμού. Δεν είχαν πειστεί ούτε για άλλα.
Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία, όμως, ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα καχύποπτοι ή κάποιοι οι οποίοι κατά την άποψη μου η συμπεριφορά τους είναι εξαιρετικά κατακριτέα, που είναι αυτοί που λένε «δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το κάνω εγώ». Θα τους αποκαλούσαμε στα Αγγλικά «free riders». Είναι αυτοί οι οποίοι περιμένουν από τους άλλους να κάνουν τη δουλειά. Οι τζαμπατζήδες. Το τζάμπα πέθανε όμως» επισημαίνει εμφατικά ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το πως θα πείσει τους πολίτες σημειώνει:
«Πρώτον, πρέπει να επιμένουμε, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, στα σκληρά επιστημονικά δεδομένα και στα στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουμε πια στην διάθεση μας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ανέτρεξα και βρήκα τα στοιχεία για τους τρεις μήνες, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, για την ηλικιακή κατηγορία 60 με 80. Και πράγματι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Έχασαν τη ζωή τους 2.245 συμπολίτες μας σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία αυτούς τους τρεις μήνες. Από αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22. Οι 2.223 ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν δηλαδή συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί, είχαν την δυνατότητα αυτή, και δεν το έπραξαν.
Άρα εάν είσαι ευάλωτος εξ ορισμού, δηλαδή άνθρωπος κάποιας ηλικίας, και δεν εμβολιάζεσαι, αναλαμβάνεις ένα τεράστιο ρίσκο. Αλλά -να πω και κάτι- δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει και στις αιτιάσεις για τα 150 ευρώ στη νεολαία για το Freedom Pass, αποκλείοντας εμμέσως για μια ακόμα φορά το σενάριο για πρόωρες εκλογές:
«Και για το ζήτημα του Freedom Pass που δώσαμε στην νεολαία δεν καταλαβαίνω αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούν ότι πάμε να εξαγοράσουμε τη νεολαία, να την εξαγοράσουμε με τι όφελος; Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;».
«Δίνουμε 150 ευρώ σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες τονώνουν επίσης κλάδους οι οποίοι έχουν χτυπηθεί πολύ από την πανδημία. Άρα, τα χρήματα επιστρέφουν στην οικονομία.
Γιατί τα δίνουμε στους εμβολιασμένους; Διότι αυτοί εκ των πραγμάτων έχουν μεγάλη κινητικότητα. Άρα αν θέλεις να ταξιδέψεις, θέλω να είμαι σίγουρος ότι αν πας σε ένα νησί -με τα προβλήματα που έχει η νησιωτικότητά μας- θα είσαι πολύ πιο προστατευμένος. Και αν επιλέξεις τώρα να μην είσαι εμβολιασμένος δεν θα έχεις τη δυνατότητα να πάρεις αυτά τα χρήματα.
Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να το κάνει. Πιστεύω όμως ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο, το οποίο αν προστεθεί και σε δράσεις του ιδιωτικού τομέα -βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας έρχεται και συντονίζεται, χωρίς να τον παροτρύνουμε εμείς, με κυβερνητικές πολιτικές, ώστε να δώσει και άλλες παροχές σε είδος στους νέους που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν- πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει σημαντικά στο να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού.
Εδώ οι επιλογές είναι τρεις. Ή δεν το κάνεις, οπότε ουσιαστικά δεν έχεις κάνει τίποτα, βλέπεις ότι έχεις ένα πρόβλημα και δεν έχεις κάνει τίποτα. Ή το κάνεις έτσι όπως το κάνουμε. Ή δίνεις τα χρήματα, τα 150 ευρώ, σε όλους (τους νέους). Οπότε λες, στην ουσία, ότι είναι ένα δώρο για τη νεολαία.
Επιλέξαμε να μην κάνουμε το τρίτο και να το συνδυάσουμε με μία πράξη υπευθυνότητας. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό. Αυτή είναι η σωστή «δοσολογία» σε μία κοινωνία η οποία πρέπει να οριοθετήσει και πάλι -και αυτό αποτελεί δικό μου κεντρικό στόχο- τις σχέσεις μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».
Αναφορικά με τα μέτρα στην εστίαση -ψυχαγωγία και τη διάκριση σε μικτούς και αμιγείς χώρους σημειώνει:
«Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι διαλέγουμε αυτό το δρόμο, αυτή τη στιγμή, της προσαρμογής της αγοράς σε αυτήν την πραγματικότητα. Ναι, είναι δεδομένο, περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα και για τους ανεμβολίαστους, εφόσον το κατάστημα το επιθυμεί, να τους εξυπηρετεί, αλλά με χαμηλότερες πληρότητες από ό,τι θα ίσχυε για ένα κατάστημα το οποίο θα επιλέξει μόνο εμβολιασμένους.
Εάν η αγορά απαντήσει με το να είναι όλα τα καταστήματα, καταστήματα εμβολιασμένων, θα έχεις φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά με ένα τρόπο ο οποίος κατά την άποψή μας είναι συνταγματικά πιο στέρεος».
Ο πρωθυπουργός όμως αναφέρεται και στις κινήσεις των αντιεμβολιαστών λέγοντας:
«Εγώ μπορώ να δεχθώ ότι ένας αντιεμβολιαστής, φιλοσοφικά αντίθετος στην ιδέα του εμβολίου, καλεί τον κόσμο σε μία διαδήλωση. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι κάποιος ο οποίος πιστεύει στα εμβόλια και λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε να λέει «αναλαμβάνω και το ρίσκο και ταυτόχρονα διαδηλώνω κιόλας». Αυτό είναι αδιανόητο για εμένα.
Αυτό συνιστά αυτό που έγινε στη χώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε, ότι υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα, ασυγχώρητο.
Θα έχουμε την ευκαιρία και μπορούμε να αντιπαρατεθούμε πολιτικά για πολλά ζητήματα. Να αντιπαρατεθούμε για το εργασιακό, να αντιπαρατεθούμε για την παιδεία. Να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω σε μία υγειονομική κρίση και να μην κάνουμε τίποτα για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης; Για εμένα είναι βαθιά, βαθιά ανήθικη συμπεριφορά. Αλλά από εκεί και πέρα, ο καθένας προφανώς κρίνεται για αυτά τα οποία κάνει».
Μάλιστα στην ερώτηση ποιο λάθος θα έσκιζε αν γυρνούσε στο παρελθόν ο πρωθυπουργός απαντά: «Θα ξαναγυρνούσα στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε στην αρχή το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Έπρεπε να είχαμε επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από ό,τι το κάναμε».
Εξήγησε όμως ότι «δεν έγινε διότι δεν έχει κανείς απόλυτη βεβαιότητα πάντα για τα δεδομένα»:
«Πάντα πρέπει να δει κανείς τις τάσεις. Βλέπαμε την αρχή της τάσης. Είπαμε να περιμένουμε λίγο ακόμα να δούμε αν αυτή η τάση είχε πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα. Είναι κάτι το οποίο το έχω πει και στη Βουλή.
Αλλά από την άλλη νομίζω ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτός είναι ο σκοπός. Αποκλείεται να μην κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε. Γι’ αυτό και στο τρίτο κύμα κινηθήκαμε πάλι πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και το τρίτο κύμα, παρότι υπήρξε, δεν ήταν τόσο έντονο όπως ήταν σε άλλες χώρες, παραδείγματος χάρη στην Πορτογαλία, την Τσεχία. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το τρίτο κύμα ήταν εξαιρετικά έντονο.
Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι πρέπει να παίρνεις αποφάσεις χωρίς, προφανώς, να έχεις ποτέ όλα τα δεδομένα και πλήρη ενημέρωση. Αν περιμένεις όλα τα δεδομένα, τότε μάλλον θα έχεις αργήσει να πάρεις την απόφαση. Θα σε ξεπεράσει το πρόβλημα» σημειώνει.
Αναφορικά με τον πήγαν πίσω οι προεκλογικές δεσμεύσεις λόγω της πανδημίας πρωθυπουργός απαντά:
«Αναμετριόμαστε με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ως προς την ουσία των δεσμεύσεών μας, τις κεντρικές επιλογές μας, έχουμε καταφέρει κι έχουμε δρομολογήσει σημαντικές μειώσεις φόρων, όπως είχαμε δεσμευτεί, και θα ακολουθήσουν και άλλες. Έχουμε προχωρήσει πάρα πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρά την πανδημία, σε πολλά επίπεδα. Δεν σταματήσαμε ουσιαστικά αυτή τη δουλειά. Δώσαμε βέβαια και πολλές μάχες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ξεκινώντας από τον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, προχωρώντας στον σημαντικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, χτίζοντας ενεργές συμμαχίες, δίνοντας μία ευρωπαϊκή διάσταση στις μεγάλες διαφορές που έχουμε με την Τουρκία. Όλα αυτά έγιναν εν μέσω πανδημίας.
Και βέβαια να μην ξεχνάμε τις δύο οριζόντιες, τολμηρές πολιτικές μας πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά το ψηφιακό κράτος και όλες τις δράσεις οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν την πανδημία, επιταχύνθηκαν όμως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και η δεύτερη αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Θέλω να θυμίσω ότι η κεντρική μας εξαγγελία για την ταχύτατη απολιγνιτοποίηση της χώρας, με το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μέσα αυτής της δεκαετίας έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν από την πανδημία, και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκειά της».