Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.
To πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τις εργασίες της Συνόδου ήταν η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα ότι μετά τις παρεμβάσεις του στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπάρχει ρητή αναφορά να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό.
Στο κείμενο, είπε, εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της. «Όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Εβρο είχαμε τη στήριξη της ΕΕ.
Πρέπει να προφυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, θα ήταν ευρωπαϊκή καταστροφή αν χώρες ανέστειλαν μονομερώς τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Σένγκεν, επειδή δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε ως ΕΕ τα εξωτερικά μας σύνορα. Διακρίνω εναρμόνιση πολλών χωρών που δεν βρίσκονται σε εξωτερικά σύνορα με τις θέσεις της πατρίδας μας».
Το τρίτο ζήτημα που απασχόλησε, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτό της πανδημίας, που δεν έχει ακόμη τελειώσει- «έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έγινε και συζήτηση για το ζήτημα της Πολωνίας. Η ΕΕ δεν θα απεμπολήσει τα νομικά εργαλεία που έχει για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκαλεί η στάση της Πολωνίας.
Ερωτηθείς στη συνέχεια για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στο ζήτημα με την Πολωνία, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι πράγματι υπάρχει μενού επιλογών, ξεκινάμε από τα ήπια μέσα. Εκφράσαμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στην Επιτροπή για να διαχειρισθεί το ζήτημα».
Απαντώντας ακολούθως σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον ό,τι γίνεται στη γειτονιά μας αφορά περισσότερο και την ΕΕ, ειδικότερα τώρα που αντιμετωπίζει και την ενεργειακή κρίση. «Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Της ειλικρινούς συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αυτόν της προκλητικότητας. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της. Η Ελλάδα είναι δύναμη ωριμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ.Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την πανδημία του κορονοϊού και έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ακόμη κάνει. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξηγήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η σωστή επιλογή», είπε.
Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ικανοποιημένος για την αποδοχή της πρόσκλησής του και εκτίμησε ότι θα είναι ευκαιρία και για εκείνη και τον ίδιο να κάνουν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων. Επισήμανε δε, ότι η κυρία Μέρκελ έχει αναγνωρίσει ότι ζήτησε πολλά από τους Ελληνες, αλλά σε κρίσιμες στιγμές πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της.
Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, πράγμα που αφορά άλλες χώρες. Η Ελλάδα είπε δεν έχει πολλές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση να παίξει ρόλο η χώρα μας ενεργειακού κόμβου, απάντησε ότι η ανταπόκριση των ομολόγων του ήταν θετική.
https://youtu.be/rQywJvrM44Y