Mητροπολίτης Γαβριήλ για ομόφυλα: Η έννοια της οικογένειας δεν μπορεί να αλλάξει
Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας, Γαβριήλ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «EQ» του Action 24, όπου μίλησε για διάφορα θέματα της κοινωνίας και της επικαιρότητας. Φυσικά, ρωτήθηκε για το μεγάλο ζήτημα με τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που έχει φέρει τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας να μοιάζουν με τεντωμένο σχοινί.
«Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό, και για αυτό το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος συγκάλεσε την σύνοδο της ιεραρχίας όπου εκεί πήραμε τις αποφάσεις μας. Πρώτον βγήκε ένα ανακοινωθέν που εκφράζει την αντίθεση της Εκκλησίας στο νόμο πλέον του ελληνικού κράτους. Δεύτερον, φτιάξαμε ένα κείμενο που στάλθηκε σε όλους τους βουλευτές, τρίτον έγινε ένα κείμενο προς το λαό που διαβάστηκε στις εκκλησίες και τέταρτον δόθηκε η δυνατότητα στους μητροπολίτες ανά περιοχή να αναλάβει δράση ο καθένας ξεχωριστά και να ενημερώσει τον κόσμο για αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία», απάντησε αρχικά ο σεβασμιώτατος.
Συνεχίζοντας είπε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: είμαστε αντίθετοι με το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών». «Η έννοια της οικογένειας δεν μπορεί να αλλάξει από την παραδοσιακή έννοια, την λεγόμενη πυρηνική έννοια που γνωρίζουμε, δηλαδή γυναίκα - άντρας, πατέρας - μητέρα. Έτσι μεγαλώσαμε και όλοι μας έχουμε δικαίωμα να συνεχίσουμε να τα έχουμε στη ζωή μας», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Γαβριήλ.
«Η εκκλησία δεν έχει πινακίδα "δεν εφημερεύει". Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, οι πάντες. Η εκκλησία είναι ο χώρος που μπορεί να θεραπεύσει την αμαρτία του ανθρώπου, πολλές φορές παρεξηγείται η έννοια της αμαρτίας. Πολλές φορές θεωρούμε ότι αμαρτωλός είναι αυτός που φέρει επάνω του ένα στίγμα. Δεν είναι έτσι, όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί. Η σχέση μας με την εκκλησία, με τον Χριστό, με τον τρόπο που Εκείνος προτείνει, τον τρόπο της μετανοίας, είναι εκείνο που αναζητά ο άνθρωπος αν φυσικά πιστεύει στον Θεό».
Μιλώντας για τη βία, και ειδικότερα των ανηλίκων, ο μητροπολίτης Γαβριήλ υπογράμμισε ότι είναι «απότοκη» όλης αυτής της απομόνωσης και της μοναξιάς που αισθάνονται οι άνθρωποι, ειδικά μετά την πανδημία. «Σκεφτείτε πόσα χρόνια μείνανε κλεισμένοι στα σπίτια τους, με πολύ φόβο άρχισαν να βγάζουν τη μάσκα από το πρόσωπό τους, γιατί δεν ξέρανε μέχρι και πριν από λίγο διάστημα τι ακριβώς είναι ο κορονοϊός. Αυτό δημιουργεί φόβο με αποτέλεσμα να φέρνει και τη βία. Τα παιδιά έμειναν 1, 5 χρόνο στο σπίτι κάνοντας μαθήματα μέσα από μία οθόνη».