Τα 2+1 μέτωπα που θα διαχειριστεί η νέα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου
Τρία είναι τα καυτά θέματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί η νέα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Η νέα υπουργός έχει ξαναπεράσει από τα υπουργικά γραφεία της οδού Σταδίου, έχοντας τότε υπό την ευθύνη της το χαρτοφυλάκιο της πρόνοιας.
Από χθες ανέλαβε εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Εργασίας, έχοντας πλέον περισσότερη εμπειρία αλλά και τριβή με τα θέματα που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση. Πρόκειται, εξάλλου, για δύο νευραλγικούς τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών και τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά.
- Οι αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Ο πρώτος μεγάλος φάκελος έχει θετικό πρόσημο και αφορά την αύξηση του κατώτατου αλλά και την εφαρμογή του ξεπαγωματος των τριετιών.
Από 1η Ιανουαρίου οι τριετίες βγήκαν από τον...πάγο και χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν μισθολογικές αυξήσεις από 78 έως 234 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος αρκετές επιχειρήσεις να μη δώσουν αυξήσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται. Και εκεί θα πρέπει να δοθεί μια μεγάλη μάχη από το υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εν τω μεταξύ σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2024, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια αύξηση που θα κινείται στην περιοχή του 5%.
- Ο....πονοκέφαλος των εκκρεμών συντάξεων
Ο μεγάλος πονοκέφαλος για κάθε πολιτικό που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας τα τελευταία χρόνια είναι οι εκκρεμείς συντάξεις. Προφανώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα ως προς την εκκαθάριση τους, ωστόσο το στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων ανέρχονται σε περίπου 25.000, ενώ και οι εκκρεμείς επικουρικές υπολογίζονται σε 29.000.
Ο στόχος που είχε θέσει μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ είναι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις να μειωθούν φέτος κατά τουλάχιστον 5.000. Αντίστοιχα, στις εκκρεμείς επικουρικές, οι οποίες η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης επιθυμεί να τις φτάσει στις 25.000.
- Η ανεργία και η αναμόρφωση του επιδόματος
Ο τρίτος μεγάλος πυλώνας που θα απασχολήσει τη νέα υπουργό αφορά στην ανεργία αλλά στην μετεξέλιξη του επιδόματος ανεργίας που καταβάλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Η ανεργία έχει πέσει στο 9,4% φέρνοντας χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο οι πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση. Κι αυτό γιατί θα πρέπει το ποσοστό της ανεργίας να διατηρηθεί κάτω από το 10%, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ομαλότητα στην αγορά εργασίας.
Την ίδια στιγμή, η νέα υπουργός θα πρέπει να εστιάσει στην αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αρκετά. Μεταξύ των πολλών που έχουν καταγραφεί είναι η σύνδεση του επιδόματος με το ύψος των μισθών που λαμβάνει ο άνεργος στο παρελθόν αλλά και η σταδιακή αποκλιμάκωση του επιδόματος όσο κάποιος παραμένει εκτός αγοράς εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στο επίδομα θα φέρουν ένα νέο, αρκετά ζωηρό γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κυβερνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πρώτες ζυμώσεις για το νέο επίδομα ανεργίας θα ξεκινήσουν θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει κλειδώσει.