Μισθοί: Η μείωση της ανεργίας οδηγεί στο «ξεπάγωμα» τριετιών
40.000 νέες θέσεις εργασίας υπολείπονται για να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% και να ξεπαγώσουν οι τριετίες που παραμένουν στον πάγο από το 2012. Πρακτικά, με 460.000 ανέργους (από 502.000 τον Ιανουάριο του 2023) η ανεργία μπαίνει σε μονοψήφια ποσοστά όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο η ανεργία στη χώρα μας ανήλθε στο 10,8% από 13,7% που ήταν τον Ιανουάριο 2022.Οι άνεργοι ανήλθαν σε 501.948, σημειώνοντας μείωση κατά 134.764 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 (-21,2%) και κατά 87.686 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 (-14,9%).
Εφόσον η ανεργία υποχωρήσει κάτω του 10% αυτό θα σηματοδοτήσει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.
Ωστόσο, δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρούνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Τα οφέλη για τους εργαζομένους που διέπονται από την Εθνική Σύμβαση και έχουν τις κατώτατες αποδοχές (713 ευρώ σήμερα) είναι ότι από το «ξεπάγωμα» των τριετιών οι μισθοί τους θα αυξάνονται ανά τρία χρόνια κατά 10%, πέραν των αυξήσεων που θα παίρνουν κάθε χρόνο. Αν σήμερα ήταν σε ισχύ οι τριετίες, τότε οι εργαζόμενοι με 3 χρόνια προϋπηρεσίας θα έπαιρναν 713 ευρώ βασικό μισθό και 71 ευρώ προσαύξηση, δηλαδή 784 ευρώ. Με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, θα προσέγγιζαν ακόμα και τα 850 ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά τη δεκαετία 2012-2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.
Τα αγκάθια
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Καθημερινή ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος –καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι απασχολούμενοι που έχουν συμπληρώσει τριετίες στο διάστημα από το 2012 (όταν έγινε το «πάγωμα») μέχρι τώρα– και γι’ αυτό θα απαιτηθεί εκτεταμένος διάλογος πριν από τις τελικές αποφάσεις, δεδομένου ότι οι 3ετίες θα εφαρμοστούν και επί του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκ νέου «παγώματος» των τριετιών σε περίπτωση νέας αύξησης της ανεργίας, γνώστες του θέματος επισημαίνουν ότι δεν προκύπτει από πουθενά τέτοια πρόβλεψη.
Αναφορικά τέλος με το θέμα της αναδρομικότητας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα - το ζήτημα θα είναι πολύ μεγάλο. Αν δεν αναγνωριστεί αναδρομικά το δικαίωμα στην προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, αυτός που εργάζεται αδιαλείπτως από το 2012 και αυτός που θα πιάσει δουλειά για πρώτη φορά το 2024, θα έχουν τον ίδιο μισθό.
Με πληροφορίες από Καθημερινή - sofokleousin