Μισέλ Μπαρνιέ: Οι (επίμαχες) θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας και τα «αγκάθια» στο δρόμο του
«Αίνιγμα» η στάση της Λεπέν. Γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις ο Μπαρνιέ, κάποτε ζητούσε δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό.
Την περασμένη Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε το Μισέλ Μπαρνιέ -γνωστό και ως κύριο Brexit- στη θέση του πρωθυπουργού σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο εσωτερικό της χώρας και να τερματιστεί η πιο μακρόχρονη μεταβατική περίοδος στη γαλλική ιστορία.
Ο Μπαρνιέ είναι ένας συντηρητικός πολιτικός που προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα του γκωλικού κόμματος, παρά το γεγονός ότι κάποτε είχε εκφράσει κεντρώες θέσεις. Είναι πολύ γνωστός στις Βρυξέλλες όχι μόνο για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στο Brexit, αλλά και από τις δύο θητείες του ως Επίτροπος.
Δεξιός στις Βρυξέλλες, πιο δεξιός στη Γαλλία
Είναι πιο γνωστός στο εξωτερικό παρά στη χώρα όπου όταν βρίσκεται οι απόψεις του γίνονται όλο και πιο δεξιές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι και αντίθετες με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως, για παράδειγμα, στη μετανάστευση.
Μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 7 Ιουλίου, είχε γράψει στο Χ ότι «η Γαλλία χρειάζεται τάξη στους δρόμους, στα σύνορα και στον κρατικό προϋπολογισμό» καλώντας τη δεξιά και το κέντρο «να διασφαλίσουν ότι θα γίνει σεβαστός ο γαλλικός λαός».
Σε συζήτηση με το Politico λίγες μέρες μετά, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι ακολουθούν τα δημοσιονομικά και η ανάγκη να ξαναχτιστούν οι βιομηχανικές και αγροτικές δυνατότητες της χώρας.
Συχνά οι απόψεις του κλίνουν και προς την άκρα δεξιά. Όταν κατέβαινε για Πρόεδρος είχε προτείνει δημοψήφισμα για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση στη Γαλλία, ακόμα και αν χρειαζόταν να παρακαμφθεί το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Επίσης, είχε ζητήσει να χτιστούν νέες φυλακές με 20.000 επιπλέον θέσεις.
«Αγκάθι» η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή
Το πρόβλημα με τον Μπαρνιέ αυτή τη στιγμή και την κυβέρνηση που θα σχηματίσει, είναι ότι θα χρειαστεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Και για να γίνει αυτό δεν αρκεί να τον ψηφίσουν το κέντρο και η δεξιά, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει και τις ψήφους του κόμματος της Λεπέν.
Ως υποψήφιος Πρόεδρος είχε ζητήσει να μπει τέλος στη μετανάστευση στην Ευρώπη από μη ευρωπαϊκές χώρες για τρία έως πέντε χρόνια. Και σε αυτό το διάστημα, είχε προτείνει να επανεξεταστεί η σχετική πολιτική.
Σε μία προσπάθεια, λένε αναλυτές, να χαμηλώσει το ευρωπαϊκό προφίλ, είχε επίσης προτείνει να μην υπόκειται η Γαλλία στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που θα τον είχε τοποθετήσει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Μετά το διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού, βουλευτές της αριστεράς θύμιζαν ότι ως βουλευτής το 1982 είχε ψηφίσει κατά της κατάργησης ενός νόμου στη Γαλλία που έκανε διακρίσεις εναντίον των ζευγαριών του ίδιου φύλου. Έως τότε, οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ήταν παράνομες για ανηλίκους, κάτι που δεν ίσχυε για τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.
Πάντως, όσον αφορά την οικονομία, οι θέσεις του είναι παρόμοιες με του Μακρόν. Ως υποψήφιος είχε υποστηρίξει τη μείωση των φόρων παραγωγής κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Μπαρνιέ είναι πιθανό να προσπαθήσει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης που είχε ορίσει η κυβέρνηση Μακρόν από τα 64 στα 65 έτη, ενώ είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους συναδέλφους του, δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει θέσει το Παρίσι σε διαδικασία ψηλού ελλείμματος, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπαρνιέ θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο περικοπής δαπανών σύντομα.