Μήνυση και αγωγή Δρίτσα κατά Κούγια για το δυστύχημα στην Αίγινα
Ακολούθησε ανακοίνωση από το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, το οποίο τους εκπροσωπεί με το ιστορικό της υπόθεσης ενώ στην κατακλείδα της αναφέρονταν πως «[...παρόντες κατά παγκόσμια πρωτοτυπία στην προανάκριση στα Λιμεναρχεία Αίγινας και Πειραιώς ήταν ο τότε Υπουργός Εμπορικός Ναυτιλίας Δρίτσας, προσωπικός φίλος του εμφανισθέντος ως δράστου και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ράπτης, με ό,τι συνέπειες έχει αυτή η παρουσία για τη διερεύνηση της υποθέσεως.»
Αυτό προκάλεσε την οργή του βουλευτή σήμερα στην Ά Πειραιώς Θεόδωρου Δρίτσα που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση αναγγέλλοντας μήνυση κι αγωγή κατά Κούγια:
«Καταθέτω μήνυση και αγωγή κατά του άθλιου συκοφάντη δικηγόρου Αλέξη Κούγια»
«Έξι χρόνια κάνω υπομονή και δίνω τόπο στην οργή, απέναντι στα μυθεύματα του άθλιου συκοφάντη δικηγόρου Αλέξη Κούγια, για τη δήθεν συγκάλυψη εκ μέρους μου των υπεύθυνων του τραγικού δυστυχήματος στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μονή και στην Πέρδικα της Αίγινας, την 16η Αυγούστου 2016. Τις ίδιες συκοφαντίες επιμένει να εκτοξεύει και εναντίον του τότε Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχου Σταμάτη Ράπτη. Επέλεξα από τότε να «λογοδοτήσω» στη Βουλή των Ελλήνων, με πολυσέλιδη, εκτενή και πλήρως τεκμηριωμένη απάντησή μου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντηση την οποία και δημοσιοποίησα. Κανείς δεν μπορεί να τυμβωρυχεί με προσωπικές σκοπιμότητες απέναντι στα τραγικά θύματα του εγκληματικού όντως δυστυχήματος και βέβαια, συμφωνώ κι εγώ ότι, η ελάχιστη δικαίωση είναι οι αποζημιώσεις που σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση Κούγια, επιδίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια. Δε μου μένει όμως πλέον καμία άλλη επιλογή, παρά να προχωρήσω σε μήνυση και αγωγή εναντίον του άθλιου συκοφάντη Αλέξη Κούγια. Η νοοτροπία και οι αξίες μου όλα αυτά τα χρόνια, με οδηγούσαν στο να αποφύγω αυτήν την κίνηση, αλλά τελικά ήταν λάθος μου που δεν το έκανα από τότε».
Το Δελτίο Τύπου του γραφείου του Αλέξη Κούγια που προκάλεσε τη μήνυση και αγωγή Δρίτσα:
«Όπως είναι γνωστό, στις 16/8/2016 έγινε το γνωστό ναυάγιο κοντά στο νησάκι Μονή της Αίγινας, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας νεαρός Ουκρανός οικονομολόγος και ένα κοριτσάκι 5 ετών, στο ίδιο ναυάγιο δε τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων η σύζυγος του Ουκρανού οικονομολόγου κινδύνευσε σοβαρά με ακρωτηριασμό.
Ο δράστης ή οι δράστες του εγκλήματος εξαφανίστηκαν επί δώδεκα περίπου ώρες, αφού φυγαδεύτηκαν από τον καπετάνιο μίας θαλαμηγού, που ανήκε σε μια ουρουγουανή υπήκοο και κάποιους φίλους τους, που τους φυγάδευσαν, αφήνοντας τους ναυαγούς στο έλεος της μοίρας τους.
Οι επιζήσαντες στις καταθέσεις τους περιέγραψαν τον χειριστή του ταχυπλόου σκάφους Duende που προκάλεσε το ναυάγιο ως έναν νεαρό άντρα περίπου ηλικίας 30 ετών και ως συνεπιβαίνουσα μία ίδιας ηλικίας γυναίκα. Αργά τη νύχτα εμφανίστηκε «αυθόρμητα» ως δήθεν χειριστής του ταχυπλόου, αντί του νεαρού 30χρονου, ένας υπερήλικας με πάρα πολλά προβλήματα υγείας, ως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ηλικίας 80 περίπου ετών, χωρίς καμία περιουσία, ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα, ο οποίος μετά από λίγο χρονικό διάστημα έχασε τη ζωή του, λόγω των βαρέων ασθενειών από τις οποίες έπασχε.
Ο ορισθείς ως πραγματογνώμων από το Λιμενικό ειδικός για θαλάσσια ναυάγια κος Στεφανάκος έκρινε ότι ο οδηγός του ταχυπλόου που εκινείτο με ταχύτητα 40 κόμβων σε ανοιχτή θάλασσα, χωρίς εμπόδια με απόλυτη ορατότητα και ο οδηγός της λάντζας που έχασε τη ζωή του ήταν δήθεν συνυπαίτιοι του ατυχήματος, βάζοντας τεράστια εμπόδια στην αποζημίωση των ναυαγών και των θυμάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Όπως είναι γνωστό, παρόλες αυτές τις ουσιαστικές και νομικές δυσκολίες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς, μετά από δίκες, οι οποίες διήρκεσαν 6 χρόνια επεδίκασε στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες ποσό αποζημίωσης ύψους 250.000 ευρώ και το δικηγορικό μας γραφείο έχει εκκινήσει τη διαδικασία ανακαλύψεως περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ικανοποιηθούν έστω οικονομικά οι συγγενείς των θυμάτων, αφού ηθικά είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, διότι με το θάνατο του Λυκουρέζου Θρασύβουλου καταργήθηκε κάθε πιθανότητα ποινικής τιμωρίας του «αυθορμήτως εμφανισθέντος» ως δήθεν δράστου του εγκλήματος.
Σημειωτέον ότι παρόντες κατά παγκόσμια πρωτοτυπία στην προανάκριση στα Λιμεναρχεία Αίγινας και Πειραιώς ήταν ο τότε Υπουργός Εμπορικός Ναυτιλίας Δρίτσας, προσωπικός φίλος του εμφανισθέντος ως δράστου και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ράπτης, με ό,τι συνέπειες έχει αυτή η παρουσία για τη διερεύνηση της υποθέσεως.»