«Μήνυμα» Τσατραφύλλια στους ελαιοπαραγωγούς - «Κάντε λίγη υπομονή, φαίνονται βροχές την επόμενη εβδομάδα»
Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τους διαρκείς και ασυνήθιστους καύσωνες έχουν προκαλέσει αφυδάτωση των καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία στις ελιές, με τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Με κομμένη την ανάσα οι παραγωγοί παρακολουθούν τις επιπτώσεις της ανομβρίας στην ελαιοκαλλιέργεια με κάποιους να προχωρούν στην συγκομιδή του καρπού προκειμένου να καταφέρουν να περισώσουν ότι προλάβουν, και κάποιους άλλους να περιμένουν να βρέξει, μήπως και καταφέρουν να έχουν καλύτερη απόδοση και ποιότητα.
Την ίδια ώρα με ανάρτησή στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας «έστειλε» το δικό του μήνυμα στους ελαιοπαραγωγούς, δίνοντας τους παράλληλα ένα ευχάριστο νέο σχετικό με το καιρικό σκηνικό των επόμενων ημερών, το οποίο όπως φαίνεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι με το μέρος τους.
Συγκεκριμένα εν μέσω ελαιοσυγκομιδής, η οποία έχει επηρεαστεί από την παρατεταμένη λειψυδρία, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας συνιστά λίγη υπομονή, καθώς σε ορισμένες περιοχές φαίνεται πως θα υπάρξουν κάποιες βροχές την επόμενη εβδομάδα.
Στην ανάρτησή του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει: «Χρηστική πληροφορία: Όσοι μαζεύετε ελιές σε δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη, κάντε λίγη υπομονή. Την άλλη βδομάδα ''θα πάρει'' λίγο ο καρπός αφού φαίνεται να έχει κάποιες βροχές».
Δείτε την ανάρτηση:
Κολυδάς: Πλησιάζει το «οπισθοδρομούν χαμηλό» και φέρνει ασυνήθιστο κρύο
Ολοένα και περισσότερο φαίνεται πως μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει από την επόμενη βδομάδα με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα αρκετοί μετεωρολόγοι προβλέπουν επερχόμενα «διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας» και ίσως και «λευκές εκπλήξεις αρκετά νωρίς».
Ωστόσο αυτό το ασυνήθιστο κρύο που θα μας θυμίσει ότι διανύουμε μέρες Νοεμβρίου αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου, κάτι που επισήμανε σε νεότερη ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς.
Συγκεκριμένα ο διευθυντής της ΕΜΥ, στην νεότερη ανάρτησή του για τον καιρό, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο φαινόμενο «οπισθοδρομούν χαμηλό», εξηγώντας πως αυτό κατευθύνεται σταδιακά προς την νοτιοδυτική Ευρώπη, αλλά παράλληλα μιλά και για τον ισχυρό αντικυκλώνα που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Στη συνέχεια ο κ. Κολυδάς επισημαίνει πως οι συνθήκες που θα επικρατήσουν την επόμενη εβδομάδα, ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων στα δυτικά της χώρας, ενώ υπάρχει και πιθανότητα βροχοπτώσεων.
«Δεν αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού μέχρι την Κυριακή στη χώρα μας. Το μόνο "παράξενο"- και για να είμαστε ακριβείς -όχι τόσο συνηθισμένο- είναι το οπισθοδρομούν χαμηλό (Retrograde Low) το οποίο από την ΒΑ Ευρώπη κατευθύνεται προς τα ΝΔ. Αυτό προκαλείται λόγω του ισχυρού αντικυκλώνα που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ευρώπης», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς.
«Το ανώτερο χαμηλό καταλήγει στη Δυτική Μεσόγειο και πρόσκαιρα την ερχόμενη εβδομάδα προκαλεί ευνοϊκές συνθήκες για φαινόμενα κυρίως στα δυτικά της Ελλάδος. Οι περιοχές των βροχοπτώσεων στη χώρα μας παρουσιάζονται στον επόμενο βίντεο, ενώ παράλληλα ακολουθεί ο χάρτης με το πεδίο των ανέμων και των κύριων βαρομετρικών συστημάτων (Χάρτης 2). Για την Ιταλία και τα ΒΔ Βαλκάνια σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η παρουσία του Χαμηλού στον Κόλπο της Γένοβας», καταλήγει.