Μήνυμα από το Πεκίνο: Εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο στον Ειρηνικό
Ο πύραυλος που έφερε μια εικονική πυρηνική κεφαλή, εκτοξεύτηκε το πρωί της Τετάρτης και κατέπεσε κοντά στη γαλλική Πολυνησία.
Σε μια σπάνια κίνηση που αποτελεί παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες η Κίνα πραγματοποίησε, μετά από πολλά χρόνια, δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου, από αυτούς που είναι ικανοί να φέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.
Ο διηπειρωτικός πύραυλος που έφερε μια εικονική πυρηνική κεφαλή, εκτοξεύτηκε στις 8:44 π.μ. ώρα Πεκίνου την Τετάρτη (25/09) και κατέπεσε «στην αναμενόμενη θαλάσσια περιοχή» κοντά στη γαλλική Πολυνησία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι ήταν μια «άσκηση-ρουτίνα ενταγμένη στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης» και δεν απευθύνεται σε καμία χώρα ή στόχο.
Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων να τόνισε ότι η άσκηση δεν στόχευε καμία χώρα, ωστόσο όλοι οι διεθνείς αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου ήταν ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μια κίνηση που ενδέχεται να εγείρει διεθνείς ανησυχίες για τη συσσώρευση πυρηνικών από την Κίνα.
Ενημέρωσε εκ των προτέρων
Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters επικαλείται το πρακτορείο Xinhua το οποίο υποστηρίζει ότι η Κίνα «ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ενδιαφερόμενες χώρες», αλλά δεν διευκρίνισε ποια θα ήταν η πορεία του πυραύλου ή πού έπεσε.
Η εκτόξευση «δοκίμασε αποτελεσματικά την απόδοση των όπλων και του εξοπλισμού και το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατευμάτων και πέτυχε τον αναμενόμενο στόχο», ανέφερε το Xinhua.
Αξιωματούχος της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής δήλωσε ότι έλαβε προειδοποίηση από την Κίνα τη Δευτέρα (23/09) για «διαστημικά συντρίμμια» σε τρεις ζώνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στον Ειρηνικό βόρεια του νησιού Λουζόν των Φιλιππίνων και στον Νότιο Ειρηνικό, την Τετάρτη.
Είναι σπάνιο η Κίνα να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη θάλασσα, καθώς προτιμά να τους δοκιμάζει σε απομονωμένες επαρχίες όπως η Εσωτερική Μογγολία, είπαν οι αναλυτές.
Η Δύναμη Πυραύλων των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία επιβλέπει τους συμβατικούς και πυρηνικούς πυραύλους της χώρας, έχει επιφορτιστεί με τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας ενόψει εξελίξεων όπως η βελτιωμένη πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, οι καλύτερες δυνατότητες επιτήρησης και οι ενισχυμένες συμμαχίες.
Αλλαγή δόγματος
Ο αναλυτής ασφαλείας Αλεξάντερ Νιλ με έδρα τη Σιγκαπούρη είπε ότι αν και οι επιβεβαιωμένες λεπτομέρειες του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν ακόμη σαφείς, η δοκιμή ταιριάζει σε ένα μοτίβο της Κίνας να «εμπλέκεται και να προειδοποιεί» ταυτόχρονα, σημειώνοντας βελτιωμένη στρατιωτική διπλωματία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες.
Δεδομένων των πρόσφατων σκανδάλων διαφθοράς εντός της Πυραυλικής Δύναμης, ήταν σημαντικό για την Κίνα να δείξει ότι ήταν «συνήθης δουλειά» στο υψηλότερο στρατιωτικό επίπεδο, είπε.
«Αυτή η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να δείξει με ξεκάθαρους όρους ότι τα μέσα για την παροχή στρατηγικής αποτροπής εξακολουθούν να λειτουργούν», δήλωσε ο Νιλ, συνεργάτης στο think-tank του Ειρηνικού Φόρουμ της Χαβάης.
Ορισμένοι διαδικτυακοί ιχνηλάτες εντόπισαν την εκτόξευση του πυραύλου από το Χαϊνάν και όχι από ένα σιλό της ενδοχώρας, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πιθανότατα μια δοκιμή του αυξανόμενου αριθμού κινητών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η ταχύτητα της πυρηνικής συσσώρευσης της Κίνας υπερβαίνει την ελάχιστη αξιόπιστη αποτροπή - το μικρότερο στρατηγικό οπλοστάσιο που απαιτείται για την αποτροπή επιθέσεων. Μάλιστα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Κίνα πλησιάζει τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις με την ανάπτυξη μιας τριάδας όπλων που μπορούν να εκτοξευθούν από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Ο κινεζικός στρατός τόνισε ότι η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Xi Jinping, είναι η μόνη αρχή πυρηνικής διοίκησης.
Χτίζει οπλοστάσιο
Η Κίνα, η οποία επικρίθηκε συχνά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αδιαφάνεια της πυρηνικής της συσσώρευσης, διέκοψε τις πυρηνικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον τον Ιούλιο σχετικά με τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.
Η Κίνα έχει περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, εκ των οποίων περίπου 350 είναι διηπειρωτικοί πύραυλοι (ICBM), και πιθανότατα θα έχει πάνω από 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030, υπολόγισε το αμερικανικό Πεντάγωνο πέρυσι. Ο στρατός της Κίνας κατασκευάζει εκατοντάδες σιλό για χερσαίους ICBMs, ανέφερε το Πεντάγωνο στην έκθεση.
Αυτό συγκρίνεται με 1.770 και 1.710 επιχειρησιακές κεφαλές που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αντίστοιχα. Το Πεντάγωνο είπε ότι έως το 2030, πολλά από τα όπλα του Πεκίνου πιθανότατα θα βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας.
Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος, έχει παραπονεθεί για αυξημένες κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το νησί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε την Τετάρτη (25/09) ότι εντόπισε 23 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών J-16 και drones, που επιχειρούσαν γύρω από την Ταϊβάν εκτελώντας αποστολές μεγάλης εμβέλειας στα νοτιοανατολικά και ανατολικά του νησιού.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι είχε επίσης εντοπίσει πρόσφατα «εντατική» εκτόξευση κινεζικών πυραύλων και άλλες ασκήσεις, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πού έλαβε χώρα.
Η Ταϊβάν έχει στείλει τις δικές της αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις για να παρακολουθούν, ανέφερε το υπουργείο.