Μίνα Γκάγκα: Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε - Έχουμε χάσει τρεις 20χρονους μέσα σε μια εβδομάδα
Δραματική έκκληση προς τους πολίτες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού απευθύνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέροντας πως χθες, Σάββατο, έχασε τη ζωή του 28χρονος στην Κομοτηνή, ο τρίτος ανεμβολίαστος άνθρωπος αυτής της ηλικιακής ομάδας που κατέληξε αυτή την εβδομάδα.
Η ανάρτησή της στο Facebook:
«Πριν από λίγο χάσαμε 28χρονο από κορονοϊό στη Κομοτηνή. Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας».
Τα κρούσματα σήμερα
Τα νέα κρούσματα σήμερα Κυριακή 17 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 27 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 357 ασθενείς διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.712, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 693.886 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.221 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.375 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (63.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 314 (87.96%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (12.04%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.243 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -8.57%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 200 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη
Αυτοί οι ασθενείς έχουν διπλάσιο κίνδυνο μακρόχρονης παραμονής ή θανάτου σε ΜΕΘ
Οι πολύ παχύσαρκοι ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 35, έχουν διπλάσια πιθανότητα για μακρόχρονη παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου ή θανάτου σε αυτήν, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για βαριά Covid-19. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο συννοσηρότητας, όπως διαβήτη τύπου 2 ή υπέρτασης, και επίσης έχει δειχτεί ότι αυξάνει την ανάγκη για διασωλήνωση σε περιστατικά άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως γρίπης και πνευμονίας.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τη δρα Λοβίζα Σιέγκρεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό "PLoS One", ανέλυσαν στοιχεία για 1.649 ενήλικους ασθενείς με Covid-19 εισηγμένους σε ΜΕΘ, από τους οποίους το 78% ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο αυξημένο σωματικό βάρος και στη διάρκεια παραμονής (πάνω από δύο εβδομάδες) ή στην αδυναμία επιβίωσης στη ΜΕΘ. Οι ασθενείς με δείκτη μάζα σώματος πάνω από 35 (κιλά προς τετράγωνο του ύψους) είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο θανάτου ή μακρόχρονης παραμονής στη ΜΕΘ και αυτό άσχετα με άλλα χρόνια προβλήματα τους, όπως καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη, νεφρική ή ηπατική νόσο κ.α.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η παχυσαρκία συνιστά ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή ή θανατηφόρα έκβαση της παραμονής στη ΜΕΘ. Γι' αυτό, τόνισαν την ανάγκη "τα άτομα με παχυσαρκία να παρακολουθούνται πιο στενά, όταν νοσηλεύονται για Covid-19".