Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: 5 επαγγελματικές ενώσεις σε κοινό μέτωπο για να αποφευχθούν μαζικές χρεοκοπίες
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Κοινό μέτωπο διαμορφώνουν πέντε από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών - επιστημόνων, εκθέτοντας τα προβλήματα και τις προτάσεις τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος ένωσαν τις φωνές τους, εκφράζοντας «τον έντονο προβληματισμό τους για τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων» που τους αφορούν.
Η πρωτοβουλία αποκτά ειδικό βάρος, καθώς, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, πραγματοποιήθηκε «μετά το πέρας των εργασιών της ΔΕΘ και των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών και εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών», εγκαινιάζοντας την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Το στίγμα της πρωτοβουλίας έδωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, δηλώνοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, «κινήθηκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς, με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τόλμησαν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις». Εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι βραχυπρόθεσμες και προσωρινές ενισχύσεις των πιο χαμηλών εισοδημάτων «πέσουν στην αγορά» και δεν εξανεμιστούν για να πληρώσουν χρέη και λογαριασμούς.
«Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, παρουσιάζοντας μια δέσμη αιτημάτων με διπλή στόχευση, τη σημερινή επιβίωση και τις αυριανές προοπτικές του κλάδου.
Οι μικρομεσαίοι ζητάνε να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% και να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί μαζικό κύμα χρεοκοπιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξίσου σημαντική θεωρούν την ενίσχυση ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, με την κατεύθυνση πόρων από τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Δημήτρης Βερβεσός, εκ μέρους της Ολομέλειας προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, τόνισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίοι «βρίσκονται σε οικονομικό διωγμό, ανάμεσα στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους». Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές ζητάνε μεταξύ άλλων αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ έως τις 25 χιλιάδες ευρώ και θέσπιση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες.