Μικρό καλάθι στη ΔΕΘ από Μητσοτάκη
Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται το οικονομικό επιτελείο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες συσκέψεις για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στις 9 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκόψουν οποιαδήποτε συζήτηση περί παροχολογίας καθώς στέλνεται λάθος μήνυμα στις αγορές, την στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στο παρά πέντε της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα. Δεν ήταν τυχαίες οι άμεσες διαρροές που υπήρξαν από το υπουργείο Oικονομικών που έβαζαν «φρένο» στα όποια σενάρια περί σειράς μέτρων στήριξης λόγω της αύξησης των εσόδων. Η σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να ποντάρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ωστόσο εκείνο που εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα το Μαξίμου είναι η αναχαίτηση της ακρίβειας. Ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο το οικονομικό επιτελείο δεν έχει βρει ακόμη τα αντίμετρα για να το αντιμετωπίσει.
Οι πολίτες επιστρέφουν σταδιακά από τις διακοπές τους και βλέπουν τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν αυξηθεί κι άλλο, τα καύσιμα αγγίζουν τα 2 ευρώ, ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει και η αγορά των σχολικών. Το market pass όπως και το καλάθι για τα σχολικά μπορεί να στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά αυτά τα δύο μέτρα δεν αρκούν και δεν πιάνουν την μεσαία τάξη που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.
Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω των φοροελαφρύνσεων αλλά και των αυξήσεων στα εισοδήματα όπως των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό αλλά και στους τους δημοσίους υπαλλήλους από τον Γενάρη, να ισοφαρίσει την «χασούρα» των καταναλωτών από την ακρίβεια αλλά οι ανατιμήσεις είναι τέτοιες που συνεχώς ξεπερνούν τα όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στις αυξανόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά των ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα και την επιτακτική ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία. Το περιεχόμενο των όποιων μέτρων ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, σε καμία περίπτωση δεν θα διαταράσσουν την δημοσιονομική σταθερότητα, σε μία χρονιά μάλιστα που κορυφαία επιδίωξη είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την οριστικοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο και βέβαια τα στοιχεία από τα έσοδα του τουρισμού τα οποία θα παίξουν κομβικό ρόλο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Σε κάθε περίπτωση τα όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα είναι σύμφωνο με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Λόγω του υψηλού χρέους η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από τους εταίρους της αλλά και από τις αγορές. Η χώρα διεκδικεί, και μάλιστα με αξιώσεις, την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, με κάποιους από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι επιδοκίμασαν την εκλογή μια σταθερής κυβέρνησης, να περιμένουν να διαπιστώσουν συνέπεια λόγων και πράξεων. Επίσης, η χώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει καλά και σε περιβάλλον δημοσιονομικών περιορισμών, που θα ισχύσουν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Όσον αφορά του Ταμείο Ανάκαμψης η χώρα μας έχει λάβει μέχρι στιγμής 11,1 δισ. ευρώ από την προκαταβολή και τις δύο πρώτες δόσεις του προγράμματος, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η εκταμίευση της 3ης δόσης που αφορά επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ που ζήτησε η Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, η επιτυχία της χρονιάς θα κριθεί αν η χώρα μας καταφέρει να απορροφήσει, κοινοτικά κονδύλια ύψους 4,3 δισ. ευρώ.