Μίκης Θεοδωράκης: Πέρασε στην αιωνιότητα – Ιστορικές στιγμές στην Κρήτη στο τελευταίο αντίο
Μίκης Θεοδωράκης: Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα, με την τελευταία του επιθυμία να γίνεται πράξη, όπως ο ίδιος ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και κοινωνικός αγωνιστής είχε φανταστεί. Θάφτηκε στα αγαπημένα του κρητικά χώματα, στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του Γιώργο και τον αδερφό του.
Ο ίδιος είχε αναφέρει με ποιητικό τρόπο ότι μετά τον θάνατό του θα τον βρίσκουμε στις «λεμονιές και τις πορτοκαλιές» του νησιού που τον λάτρεψε και το λάτρεψε. Τα τραγούδια του ακούγονταν όλη τη σημερινή μέρα, ενώ τόσο η κόρη του, Μαργαρίτα, όσο και οι βρακοφόροι τον αποχαιρέτησαν με τραγούδια, όπως σίγουρα θα είχε σκεφτεί ο ίδιος ότι θα γινόταν. Ρίγη συγκίνησης διαπερνούσαν όσους βρέθηκαν στην τελετή, με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να φωνάζει συνεχώς «Αθάνατος» ή να λέει συγκινητικά λόγια στις κάμερες για τον «δικό» του Μίκη.
Η Κρήτη τον υποδέχθηκε με τιμές
Από το πρωί της Πέμπτης που η σορός του έφτασε στη Σούδα, οι Κρητικοί τον υποδέχθηκαν, όπως του άξιζε. Την στιγμή που η σορός του μεγάλου μουσουργού έφτασε στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «Αθάνατος».
Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί – φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης – μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Μοναδική ήταν η στιγμή που το φέρετρο πέρασε ανάμεσα σε 96 βρακοφόρους, όσα και τα χρόνια του.
Η εξόδιος ακολουθία – Συγκίνησε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με το «Παλληκάρι»
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Μέσα στον ναό λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό βρίσκονταν η οικογένειά του, στενοί φίλοι και η πολιτική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος προεξήρχε της τελετής, σε σύντομο μήνυμα του αναφέρθηκε στη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία.
Στη συνέχεια, επικήδειο εκφώνησε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας Έλληνας Κρητικός που εμπνεύστηκε από τη λύρα, τους κρητικούς χορούς και τα δυνατά πατήματα. Έγινε η σύγχρονη Ελλάδα, ένα στοιχείο της καθημερινότητάς μας», είπε ανάμεσα σε άλλα.
https://www.youtube.com/watch?v=WiakZmXO5iw&t=2s
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα τραγούδησε το «Παλληκάρι», που είχε πρωτοτραγουδήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μουσική του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.
Το ριζίτικο που συγκλόνισε
Όταν η σορός του Μίκη Θεοδωράκη εξήλθε από τον ιερό ναό, σειρά για να τον αποχαιρετήσουν πήραν οι βρακοφόροι. Με στεντόρεια φωνή τραγούδησαν τον «Αντρειωμένο μην τον κλαις».
«Tον αντρειωμένο μην τον κλαις όσο ε όσο κι αν α- όσο κι αν αστοχήσει,
μ’ αν αστοχήσει μια, μ’ αν αστοχήσει μια και δυο,
μ’ αν αστοχήσει μια και δυο πάλι ε πάλι αντρειωμέ- πάλι αντρειωμένος είναι,
πάντα ‘ν’ η πόρτα του ανοιχτή κι η τάβλα ντου στρωμένη
και καρτερεί τους φίλους του».
Στο τέλος όλοι μαζί φώναξαν «Αθάνατος».
Στη συνέχεια εκατοντάδες πολίτες και η οικογένειά του συνόδεψαν τον Μίκη στην τελευταία του κατοικία. Τα τραγούδια του δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή. Τα τραγουδούσε ο ίδιος ο κόσμος, στη μικρή διαδρομή από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κοιμητήριο του Γαλατά.
Εκεί η τελευταία επιθυμία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έγινε πράξη. Η κρητική γη τον αγκάλιασε για πάντα…
Το «Μανά μου και Παναγιά» ήταν από τα τραγούδια που επέλεξαν οι άνθρωποι του για να του πουν το ύστατο χαίρε μετά που το φέρετρό του βρέθηκε μέσα στο μνήμα.
Έτσι, μετά τη σημερινή μέρα, μπορούμε να πούμε ότι η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη εκπληρώθηκε. Βρέθηκε στην αγκαλιά της κρητικής γης, κάτι που είχε διατρανώσει με κάθε τρόπο ότι επιθυμούσε. Από την άλλη, όσοι έχουν ακούσει τα τραγούδια του, όσοι τα έχουν συνδέσει με τους δικές τους στιγμές και τους δικούς του αγώνες δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ. Αθάνατος!