Μιανμάρ πραξικόπημα: Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία
Στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μιανμάρ. Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάιγνκ αναλαμβάνει μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Λίγες ώρες πριν, συνελήφθη η επικεφαλής της πολιτικής διακυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
https://www.youtube.com/watch?v=KdVxUhq5oAQ
Oι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το δημαρχείο της Γιανγκόν μαζί με άλλα στρατηγικά σημεία. Το σήμα της κρατικής τηλεόρασης έπαψε να εκπέμπει ενώ οι το διαδίκτυο και οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κοπεί.
Ο στρατός ισχυρίζεται ότι ήταν αναγκαία η επιβολή του πραξικοπήματος η οποία έχει ως στόχο την υπεράσπιση της «σταθερότητας» της Μιανμάρ. Μέσα από ένα μήνυμα που προήλθε από τον τηλεοπτικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων, οι πραξικοπηματίες κατηγόρησαν την εκλογική επιτροπή ότι δεν προχώρησε στην διόρθωση των «τεράστιων παρατυπιών» με αποτέλεσμα να αμαυρωθούν οι βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα της Σουν Σου Τσι ανακήρυξε ότι επικράτησε συντριπτικά του εκλογικού της αντιπάλου.
Η ένταση ανάμεσα στο στρατιωτικό επιτελείο και την πολιτική κυβέρνηση είχε προϊδεάσει αρκετούς ότι υπήρχε η απειλή ενός πραξικοπήματος.
Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής του στρατού είχε κάνει λόγο για την αναστολή ή και την ανάκληση του Συντάγματος, εάν δεν τηρείτο.
https://www.youtube.com/watch?v=lEJWbx34mJk
Tην Πέμπτη αναρτήθηκαν σε διάφορους ιστότοπους φωτογραφίες τεθωρακισμένων να κινούνται στην Γιανγκόν και σε άλλες πόλεις.
H πάλαι πότε Βιρμανία ταλανίστηκε πέντε δεκαετίες από στρατιωτικές διοικήσεις. Το 2010 ξεκίνησε μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης, αποφυλακίζοντας αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους. Η 75χρονη επικεφαλής της Μιανμάρ, Σαν Σου Σι, η οποία έχει συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες, πέρασε δεκαπέντε χρόνια σε κατ'οίκον κράτηση και είχε λάβει το νόμπελ ειρήνης το 1991. Ήταν ανάμεσα στους αντιφρονούντες που αφέθηκαν ελεύθεροι.
https://www.youtube.com/watch?v=4HeIH8HqRs0
To 2015 ανέλαβε την εξουσία στις «πιο ελεύθερες εκλογές» όπως είχαν χαρακτηριστεί, στην ιστορία της χώρας. Η άνοδος της είχε φέρει την ελπίδα και την αισιοόξία για τον εκδημοκρατισμό του έθνους της Μιανμάρ.
https://www.youtube.com/watch?v=bQqFIY-_8E4
Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ήταν μεγάλες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία καταδικάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην χώρα της Ασίας.
Οι Ηνωμένες πολιτείες δήλωσαν μέσω της ομογενούς εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. «Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ» και «θα αναλάβουν δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν».