Μιανμάρ πραξικόπημα: Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής έκαναν οι υγειονομικοί αντιδρώντας στον στρατό
Απεργία ξεκίνησε το υγειονομικό προσωπικό της Μιανμάρ σε 70 νοσοκομεία και 30 πόλεις , ζητώντας να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα. Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής διαμαρτύρεται έντονα και ζητάει να επανέλθει στην εξουσία η εκλεγμένη επικεφαλής Αούγνκ Σαν Σου Τσι.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της η νεοσυσταθείσα οργάνωση αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις έβαλαν πάνω από όλα τα συμφέροντά τους εις βάρος των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία της COVID-10. Περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Η Μιανμάρ έχει από τους υψηλότερους απολογισμούς θανάτων στην νοτιοανατολική Ασία.
“ Αρνούμαστε να υπακούσουμε σε οποιαδήποτε διαταγή του παράνομου στρατιωτικού καθεστώτος που απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τους φτωχούς ασθενείς μας. Θέλω οι στρατιώτες να πάνε πίσω στους στρατώνες τους και γι’ αυτό εμείς οι γιατροί δεν πάμε στα νοσοκομεία”, δήλωσε ένας 29χρονος γιατρός από τη Γιανγκόν. “ Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα κρατήσει η απεργία. Εξαρτάται από την κατάσταση”, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών.
https://www.youtube.com/watch?v=HaY1sRL0BuA
Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής εμφανίστηκε στο Facebook την Δευτέρα, λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα. Μέχρι στιγμής μετράει 150.000 ακολούθους. Ένα από τα κεντρικά του συνθήματα είναι "Ντροπή στο στρατό" και "οι στρατιωτικοί είναι κλέφτες".
Ιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν πως υπακούν μονάχα στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Σαν Σου Τσι.
https://www.youtube.com/watch?v=a3IDFMHrF94
Επιπλέον, κάτοικοι της οικονομικής πρωτεύουσαν Ρανγκούν, βγήκαν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρολικά και κορνάραν από τα αυτοκίνητά τους. Οι περισσότεροι φώναζαν "Ζήτω η μητέρα Σου".
Ο φόβος των αντίποινων παραμένει ζωντανός στην Μιανμάρ καθώς η χώρα έχει βιώσει πέντε δεκαετίες κάτω από την "μπότα" του στρατού.
“ Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά σε ποιον βαθμό ο στρατός μπορεί να είναι βίαιος και ανησυχεί λίγος για τη διεθνή του φήμη, αυτό ενδέχεται να περιορίσει την επιθυμία για κινητοποίηση”, εκτίμησε ο Φράνσις Ουέιντ, συγγραφέας βιβλίων για τη Μιανμάρ.
Η Διεθνής κατακραυγή είναι μεγάλη. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των G7 , καταδίκασαν το πραξικόπημα και τόνισαν ότι ανησυχούν βαθιά για την τύχη της Μιανμάρ και της Σαν Σου Τσι. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον στρατό να αποκαταστήσει την δημοκρατία.
“ Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 --του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ-- καταδικάζουμε το πραξικόπημα στη Μιανμάρ”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Επιπλέον πρόσθεσαν: “ Ανησυχούμε βαθιά για την κράτηση πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένης της Συμβούλου του Κράτους Αούνγκ Σαν Σου Τσι και του προέδρου Ουίν Μιντ, και για τη στοχοθέτηση των μέσων ενημέρωσης”.